И "Б" пробите за допинг на 11-те уличени наши национали по щанги са положителни. Това съобщи за "Дарик радио" генералният секретар на федерацията ни - Тенчо Тенев. Преди малко повече от час се е получил факс с известието за "Б" пробите от международната централа.

"Потвърждават се положителните тестове на 11-те ни състезатели, чиито проби са показали наличие на метандиенон - заяви генсекът Тенчо Тенев. - Най-вероятната глоба за нас като федерация е 460 000 долара. Срокът за лишаване на състезателите от право на участие ще бъдат оповестени допълнително".

Според Тенев най-вероятната причина за наличието на стероида в организмите на уличените в допинг щангисти е в хранителни добавки. Те са били поети след европейското първенство в Италия през април.

Уличените български щангисти са Величко Чолаков (над 105 кг), Георги Марков (85 кг), Иван Стоицов (77 кг), Алан Цагаев (105 кг), Демир Демирев (69 кг), Ивайло Филев (62 кг), Иван Марков (85 кг) и Мехмед Фикретов (69 кг), както и Донка Минчева (48 кг), Милка Манева (63 кг) и Гергана Кирилова (63 кг).