Олимпийският вицешампион по колоездене от Пекин'08 Давиде Ребелин бе заловен с положителна допинг проба. Освен италианецът още петима състезатели бяха хванати, че са участвали на игрите след употреба на забранени вещества. Те бяха открити в тестовете им след повторния анализ направен от Международния олимпийски комитет и Антидопинговата агенция.

Още след форума в китайската столица от двете институции обявиха, че взетите проби ще бъдат подложени на повторен анализ, тъй като е разработен още по-надежден метод за откриване на изкуствения кръвен допинг.

До този момент са анализирани 948 от общо 4770-те допингпроби. В 847 от тях е търсен новия вид изкуствен кръвен допинг - СЕРА, а н 101 от тях - инсулин. Именно първото забранено вещество е открито в положителните до този момент шест теста, включително и този на Давиде Ребелин.

Ако вината им се докаже те ще бъдат дисквалифицирани от олимпиадата, а медалите им отнети. Според новите правила те губят право да участват и на следващите игри в Лондон след три години. Самият Ребелин обаче отрече да е участвал в нещо нередно.