Христо Христов с трето злато за България на европейското по щанги за младежи в Букурещ Христо Христов спечели трети златен медал в двубоите за България на продължаващото в Букурещ европейско първенство по вдигане на тежести за младежи. В кат. 109 кг при 20-годишните българинът грабна титлата с европейски рекорд 396 кг двубой, като изпревари втория Вагайцев от Русия с 15 кг и третия Куруски от Беларус с цели 25 кг.

Още в изхвърлянето Христов отнесе конкуренцията, като направи три безупречни опита: 170 кг, 175 и 180 кг. Това му бе достатъчно за първото място в движението, на 4 кг пред Константин Куруски от Беларус и на 5 кг пред Даниил Вагайцев от Русия. В същата категория братът на Христо - Стефчо премина с успех през 145 и 150 кг, но не успя на 154 и така остана девети в изхвърлянето.

В изтласкването Христо Христов стартира с успех от 205, после премина през 210 кг за титлата и накрая вдигна 216 за рекорда. Три златни медала и българския химн за Христо Христов. Във второто движение Стефчо отново направи два успешни опита - на 160 и на 170 кг, но не успя в третия на 175 кг и с двубой 320 кг остана десети в крайното класиране.

Христо Христов е възпитаник на варненската школа с треньор Живко Николов. Преди година стана олимпийски вицешампион на младежките игри в Буенос Айрес, а по-рано през годината спечели бронз в първото движение, но травма му попречи да завърши двубоя на световното за 20-годишни във Фиджи. През 2017-а той извоюва световна титла при 17-годишните с три златни медала и двубой 321 кг в кат. 94 кг на първенството в Банкок (Тайланд). Миналата година варненецът грабна в Косово европейско злато при 17-годишните и три седмици по-късно стана четвърти при 20-годишните в Албания.

По-рано днес Васил Маринов спечели бронз в изхвърлянето на кат. 102 кг при 20-годишните на европейското в Букурещ. Възпитаникът на сливенската школа с треньор Пламен Братойчев записа три перфектни опита: 151, 158 и 161. В изтласкването Васил вдигна 185 и 191, но не успя на 196 кг, с които ставаше трети и в двубоя. В крайното класиране Маринов се нареди четвърти с 352 кг, на 4 кг от бронза. Шампион с 370 кг е Андрей Арльонак от Беларус.

Така българските щанги вече имат 17 медала от първенството в Букурещ, 5 от които в двубоите: Ангел Русев, Божидар Андреев и Христо Христов са европейски шампиони, Стилян Гроздев е със сребро, а Валентин Генчев с бронз. Четиримата взеха по три медала в категориите си, към тях Мария-Магдалена Кирева добави сребро, а Васил Маринов бронз в изхвърлянето.

14-и медал за българските щанги на европейското за младежи в Букурещ

14-и медал за българските щанги на европейското за младежи в Букурещ

Българското участие в румънската столица завършва утре

Българското участие в румънската столица завършва утре, неделя, когато в последния ден на шампионата Джесика Иванова ще излезе на подиума в кат. над 87 кг при 23-годишните.