57-ата церемония "Спортист на годината" се проведе тази вечер, в зала 3 на НДК.

Номер едно в анкетата очаквано стана тенисистът Григор Димитров!

Той се превърна в първия българин, който влезе сред първите 10 в световната ранглиста, като гарнира това и с три победи в турнири от професионалната верига.

Ето и челната десетка на щастливите отличници:

1. Григор Димитров (тенис) - 1190 т.
Гришо не беше в залата, но бе подготвена специална негова триизмерна холограма.
"За мен е голяма чест да бъда избран за Спортист на годината. Не съжалявам за лишенията, не съжалявам за усилията. Надявам се да съм добър пример за младите, които искат да успеят в големия спорт. Желая ви весели празници!", каза виртуалният Григор.
"Радваме се, че можем да получим наградата, от името на Григор. Той е пример за младите спортисти и те трябва да се учат от него. Нека всички български деца искат да тренират тенис, а и въобще да спортуват.
Преди награждаването се чухме с Григор. Разбира се, че е щастлив, това е награда за неговите усилия. Надяваме се догодина да се осъществи мечтата му - титла от Големия шлем. Това, с което ние сме му помогнали, е да го научим да вярва в себе си. Той го прави по уникален начин", споделиха щастливите родители на Гришо.

2. Иван Марков (вдигане на тежести)
Иван също не е в залата.

3. Александра Жекова (сноуборд) - 644 т.
"Благодаря на семейството си и на Българска федерация ски. Те ми помагат да следвам мечтите си. Благодаря им. Ще трябва да се концентрирам и да продължавам с успехите. Когато започнах да се занимавам с този спорт, не съм си и представяла, че ще постигна подобни неща. Аз не го правя за себе си, а за страната си. Признанията ме мотивират да се изкачвам все по-нагоре по стълбичката".

4. Станимира Петрова (бокс) - 610 т.
"За мен е чест да съм тук. Благодаря на семейството си, на федерацията по бокс и искам да агитирам всички млади хора да тренират", сподели Станимира.

5. Кубрат Пулев (бокс) - 588 т.
Кобрата не присъства на награждаването, като водещите споделиха, че ще му връчат наградата, "когато му дойде времето".

6. Цветана Пиронкова - тенис

7. Станилия Стаменова - кану-каяк

8. Боян Петров - аплинизъм
"Голям успех за държавата и нацията ни. Радвам се, че аз бях основна част от това. Никога не бяхме правили 3 осемхилядника. Сега това е факт. Доволен съм от постижението си. На върховете изпитваш единствено желание да се махнеш по-бързо. Правиш си сесията и изчезваш. Във всеки от върховете вече виждам следващия, бъдещия връх. Искам да приключим през 2015-а с изчакванията на всички 8-хилядници в света", сподели Петров.

9. Мирослав Кирчев - кану каяк

10. Александър Костадинов - борба

До момента тенисист никога  не бе  печелил първото място в анкета­та за най-добър спор­тист. Миналата година Григор остана втори след световния и европейски шампион по борба Иво Ангелов, което предизвика доста полемики. Преди това единстве­но великата Мануела Малеева бе влязла в тройката на класация­та. Тя бе трета през 1984 г. след лекоатлетката Людмила Жечева-Андонова и щангиста Наим Сюлейманоглу.

Григор не присъ­ства на церемонията, за­щото продължава под­готовката си в Лос Анджелис за новия сезон.

- Треньор номер едно за 2014 е...

- Отбор номер едно за 2014-а е...

- Спортист с увреждания номер едно на България е...

- Какво каза Георги Дерменджиев след церемонията - ТУК!

- Мнението на министър Красен Кралев след "Спортист на годината 2014" четете ТУК!