Пламен Аспарухов бе удостоен със званието "Почетен гражданин на Перник". Бившият треньор на националния отбор по вдигане на тежести получи отличието на тържествено заседание на общинския съвет.

Аспарухов е роден на 8 май 1960 г. в Перник. Едва 9-годишен започва да се занимава с щанги. В спортната си кариера е спечелил много призови места, а след 1995 г. става треньор.

Негови възпитаници са световните шампиони Гълъбин Боевски, Христо Христов, Йото Йотов, Андрей Иванов, Стефан Георгиев, Никола Стоянов, Дамян Дамянов. Аспарухов е ръководил и националните отбори по вдигане на тежести на Ирак, Румъния, Египет. Обучавани от него състезатели са спечелили над 300 медала. Кметът на Перник Станислав Владимиров поздрави новия почетен гражданин и му подари икона на Св. Иван Рилски.

Пламен Аспарухов благодари на общинските съветници и заяви, че където и да е бил по света винаги се е чувствал горд, че е перничанин.

На тържествената церемония присъства и президентът на Българска федерация по вдигане на тежести Неделчо Колев, който бе един от първите поздравили новия почетен гражданин на града. Самият Аспарухов благодари на шефа на щангите и от своя страна го поздрави за успехите на българското вдигане на тежести под негово ръководство в последните години.

Министър Красен Кралев откри в Русе ремонтирана зала за вдигане на тежести

Министър Красен Кралев откри в Русе ремонтирана зала за вдигане на тежести

Съвсем скоро трябва да е напълно завършена и залата по бокс в града