Спортният журналист и политически анализатор Георги Атанасов бе гост в предаването "Студио Х" по 7/8 тв. Там той коментира състоянието на спорта в България, както и темата за стадионите и базите на футболните ни клубове.

Надежда за спорта винаги има, както и в живота. Надеждата е България все пак да поддържа някакво що годе престижно равнище на международната сцена. Много е важно да има условия за спорт, като социална дейност и профилактика, условия за децата и школите, за които непрекъснато се говори. Умерен оптимист съм. Българският народ е талантлив народ и ако не постоянно, то циклично излъчва прекрасни спортисти.

Новият министър на спорта Радостин Василев каза нещо много просто и вярно. Трябва да се сложи край на статуквото, край на богопомазаните в спорта. Не е възможна тази утопия - да има пълно равенство, но поне да има някакво равновесие, някаква справедливост, някаква обективна база върху която да се развиват нещата.

Трябва да се реши въпросът за базите - на едни е подарена безсрочно и безвъзмездно от МВР и други структури. Някои са я придобили и имат даже нотариален акт за базата на строителни войски, трети имат подарена общинска база. Други спортни клубове използват парите на данъкоплатците, за да си плащат най-различни битови разходи, като на стадион "Герена" и това е публична тайна.

Георги Атанасов: Пари от ТЕЦ-а не може, но стадион на вересия от МВР - няма проблеми?!

Георги Атанасов: Пари от ТЕЦ-а не може, но стадион на вересия от МВР - няма проблеми?!

Коментар на Георги Атанасов за ТОПСПОРТ

Казусът на ЦСКА пък е на другия полюс. Единственият клуб, който плаща и иска да получи зелена светлина за реконструкция и строителство на новия стадион. Базата му е прехвърлена от Министерството на отбраната, на спортното ведомство, пък на други не е прехвърлена. Прехвърлена е към някаква областна управа. Преди няколко години един областен управител - Николай Пехливанов, каза за незаконния подарък в 12 без 5, преди Стефан Софиянски да напусне кабинета през 1997 година. Подарява на частната фирма на Чорни и по-късно на други хора - подарява базата на МВР. Защо на ЦСКА е в държавата, а на Левски не се знае къде е?!

Как Славия придоби тази прекрасна база в полите на Витоша? Какво става с Локомотив (София)? Защото не са само ЦСКА и Левски. Някакви мътни казуси. Как така пловдивските стадиони искат пари от държавата? Дайте от държавата, дайте от общината.

Какво се получава сега? Радостин Василев казва "всички плачат за пари". Обаче какъв е статутът на базата? Дайте да поставим всичко на обективни начела. На някакви законови начела. Не можете да си представите какъв батак, какъв бардак и какво тресавище е всичко.

Министър Василев постави и друг важен въпрос. За неравностойния статут на федерациите. Нямам нищо против художествената гимнастика, но все пак. Погледнете диспропорцията. Казват ми хора от баскетболната федерация, които не оспорват успехите на гимнастиката, но казват: "Нормално ли е, спорт №2 в света - баскетболът, да има 5-6 пъти по-малък бюджет от художествената гимнастика"? Ами не, не е нормално. Както и много други подобни диспропорции.