Гръцките състезатели Моника Мартини от Гърция с кобила Клеопатра VI и Янис Скандалис с Набаб Ландлес спечелиха съответно първо и второ място от старта за Световната купа по прескачане на препятствия на конна база "Ген. Крум Лекарски" в Божурище. Третата позиция зае българинът Ивайло Бонев с Кунлан 2. Четвърти завърши водещият ни състезател Ангел Няголов с Картина 8.

В тридневното състезание участие взеха ездачи от 7 държави с общо 100 коня, чиято обща стойност бе определена на около 5 млн. евро. Наградният фонд на състезанието бе 39 000 евро, което е минималната сума, изисквана от Международната федерация по конен спорт за организиране на кръг от Световната купа. Гъркинята Мартини взе 25 хил. евро.

Във всеки от дните на състезанието своя изява намериха и любители ездачи, и професионалистите. На 24 май приза на БОК в категория за млади коне спечели Димитри Нацис, в съботния ден трите приза бяха спечелени от българските състезатели Ангел Няголов с Гидеон, Росен Райчев с Капучино и Ангел Няголов с Карлот. В последния ден от скачането приза на Българския спортен тотализатор грабна Росен Райчев.

На решаващия кръг за световната купа участие взеха 10 български ездачи, като Росен Райчев скача с два коня, отчита "Монитор". Височината на препятствията бе 145 см и три станционата на 160 см. Първата част на изпитанието без грешка преодоляха четиримата състезатели и се класираха за бараж. Времето обаче рязко се развали и силният вятър се оказа проблем точно при излизането на Ангел Няголов. Паркура от 6 препятствия чисто преминаха Мартини и Скандалис.

Това е 27-о издание на световната купа в България и четвърто поредно на базата в Божурище. В изпитанията се включиха най-добрите български състезатели - Ангел Няголов, Аспарух Атанасов, Христо Найденов, Апостол Тенев, Димитър Василев, Росен Райчев и Ивайло Бонев.