Шампионът Флойд Ландис е допингираният колоездач на Тур дьо Франс. Сензационната новина бе оповестена от Ройтерс, позовавайки се на информация от отбора на американеца - Фонак.

Както е известно ден по-рано Международният колоездачен съюз (ЮСИ) оповести, че има една положителна допингпроба по време на Тура, но отказа да разкрие името на състезателя. Оказа се, че това е именно победителят в обиколката Флойд Ландис.

Скандалът е продължение на този отпреди състезанието, когато поради същата причина бяха отстранени Иван Басо и Ян Улрих.

Фонак съобщи, че нивото на тестростерон в кръвта на американеца е било на необичайно високо ниво. Пробата е била взета след 17-ия етап от състезанието.

На самия етап в планински условия Ландис положи свръхчовешки усилия, за да спечели и да се реваншира за злополучното си представяне в 16-ия.

Фонак допълни, че Ландис няма да участва в състезания, докато не излезе втората допингпроба, като изрази изненада от случилото се.

Американският колоездач ще поиска допълнителен анализ на допингпробата, за да се установи дали наличието на тестостерон е в резултат от естествени процеси, или е някаква грешка.

Ландис бе изтеглен от участие в състезанието в Дания и ще пропусне това в Холандия.

Тестостеронът е вещество, което се съдържа и в човешкия организъм. Известен е като полов хормон. Той обаче е в определено съотношение с епитестостерона. По-рано се смяташе, че допустимата норма е до 6 към 1. Сега тя е намалена до 4 към 1.

Хормонът е най-често използваният от спортисти анаболен стероид, най-вече при подготовка преди състезания. Тестостеронът е не само бързо действащ анаболен стероид, но спомага също за обмяната на веществата и много бързо се изчиства от организма.

Хормонът на мъжките полови жлези, определящ вторичните полови белези при мъжете (окосмяване и други) е открит от Лакьор през 1935-а година. Учените Бутенандт и Ружичка го определят като стероид.

Тестостеронът е в забранената допинглиста на Международния олимпийски комитет. За евентуалната употреба на този хормон се следи по съотношението тестостерон/ епитестостерон, като нормата е сведена до максимум 4 към 1.