Българската грация Филипа Сидерова грабна среброто в първите две дисциплини на старта на Европейското първенство по художествена гимнастика в Москва.

Състезателката на Левски зае второто място във временното класиране на многобоя при девойките, като записа резултат от 21,475 точки на въже и 24,000 на обръч.

В първата дисциплина нашето момиче отстъпи единствено на рускинята Александра Ормакова (24,800), а във втората - на друга представителка на домакините - Екатерина Донич (24,975).

Първият ден от шампионата на Стария континент продължава с надпреварите на бухалки и лента. В 17 часа в петък стартира състезанието при ансамблите.

В събота е многобоят при жените, а в неделя - финалите на отделните уреди при девойките и при ансамблите, като за финал се класират 8-те най-добри.

Общият брой на участничките при жените е 106 от 18 федерации, представени от 18 ансамбъла.

Българският отбор в Русия включва пет индивидуални гимнастички и националния ни ансамбъл в състав Зорница Маринова, Цвета Кусева, Йолита Манолова, Йоанна Танчева, Татяна Тонгова и Мая Пауновска.

При жените в многобоя ни представят най-добрите ни грации Симона Пейчева и Елизабет Паисиева, а при девойките - освен Филипа Сидерова, се състезават и Биляна Проданова и Марина Стоименова (резерва).

Рекорден брой от 95 девойки от 33 страни се състезават в многобоя - върхово постижение за шампионатите в последните 10 години.