Над 600 състезатели, треньори и технически лица от 41 от всичките 44 държави-членки на ЕФК (Европейската конфедерация по фехтовка), пристигат в Пловдив за участие в шампионата на Стария континент за мъже и жени от 13 до 19 юли, научи ПТ.

Крайният срок за подаване на поименните заявки изтича на 30 юни, като досега само три страни не са проявили интерес към надпреварата в града под тепетата - Сан Марино, Кипър и Малта.

Сред ВИП гостите се открояват имената на трима олимпийски шампиони на сабя начело с четирикратния първенец на Игрите руснака Станислав Поздняков, който е кандидат за вицепрезидент на ЕФК, на Михай Ковалиу (Румъния), на Алдо Монтано (Италия) и на нашия Васил Етрополски, чийто 50-годишен юбилей ще бъде тържествено отбелязан по време на "Евро 2009" в Пловдив.

В чешката делегация е включен трикратният олимпийски шампион и световен рекордьор в хвърлянето на копие Ян Железни, който е съветник на сънародника си Франтишек Янда, единствен кандидат за нов президент на евроцентралата по фехтовка.

Наследникът на Алишер Усманов, който от 9 декември 2008 г. оглави световната централа, ще бъде избран на 12 юли в Новотел "Пловдив" по време на редовния конгрес на ЕФК, на който в качеството си на член на изпълнителното бюро на европейската конфедерация ще присъства и пловдивчанката Величка Христева, президент на родната федерация.

Организаторите на европейското първенство, което официално ще бъде открито на 13 юли от 20 часа на Античния театър, са приготвили 96 комплекта медали. Те ще бъдат раздадени в дните от 14 до 19 юли в палати 10 и 11 на Международния панаир, където ще са състезанията.

Всяка вечер ще бъдат излъчвани първенците в две от трите оръжия - сабя, шпага и рапира, като личните шампионати са от 14 до 16 юли, а отборните - от 17 до 19 юли. Входът за зрители е безплатен, а БНТ и телевизии от Италия, Русия и Украйна ще излъчват двубоите за разпределение на медалите.

Треньори на нашите национални отбори са Жеко Маринов (сабя), Даниел Бояджиев (шпага). Съставът на България вече е определен, като най-големи надежди за достойно представяне на домакините се възлагат на Добрин Гьонов (сабя), Деян Добрев и Таня Димитрова (шпага). Според националните селекционери тримата имат качества да попаднат сред първите 32.