Фалшива новина със стари снимки на Гребната база във Видин набра скорост в социалните мрежи. Активното мероприятие показва спортното съоръжение в окаяно състояние, а в действителност то претърпя основен ремонт, който приключи през миналата година. Рекострукцията е първа за базата, която е построена през 70-те години на миналия век.

"Ремонтът приключи. Гребната база е едно уникално спортно съоръжение - специално за водни спортове. Построено е в заливаемата част на р. Дунав през 70-те години. Разпъната му площ е около 3000 кв./м. За най-голямо съжаление обаче до направения от нас ремонт, базата не беше ремонтирана и беше в много лошо състояние. Имаше необходимост от укрепване на носещата конструкция, която е на множество бетонни пилони и под нея при високи води навлизат водите на р. Дунав. Изградено е така за улеснение на нашите гребни спортни клубове, които пускат своите лодки във водата. Нужен беше и спешен ремонт на покрива. Условията в спортните зали, в битовите помещения и в хотелската част, бяха много лоши. Важно е, че успяхме да придобием цялата собственост, защото при раздържавяването през 90-те години, структурите, които са били към Организацията за съдействие към отбраната, са придобили част от спорните обекти. После след препродавания частта се беше оказала в частни ръце", разказва кметът на Видин инж. Огнян Ценков.

Общината е водила дело, за да си върне частната част от имота и да извърши ремонта, но в крайна сметка е постигнала договореност с частната фирма.

Снимка 412569

Източник: Фейсбук

"Видин притежаваше около 70%, а фирмата - около 30 %. Влязохме в добър диалог с частната фирма и тя ни продаде своя дял в края на 2017 г. Взехме около 600 кв./м. закрита площ на много добра цена - 278 хил. лв. В момента съоръжението е 100% собственост на Общината", казва Ценков.

Ремонтът на съоръжението е на стойност 335 000 лв.

"След отпусната субсидия в размер на 3 млн.лева от кабинета "Борисов" още през 2016 г., отделихме 335 хил. лв. специално за ремонта на Гребната база. В края на 2017 г. вече течеше ремонт. Забавиха го лошите зимни условия, но април-май 2018 г. цялостният ремонт приключи. Гребната база вече е едно съвременно съоръжение за водни спортове, които при нас са много силно развити. Ние имаме няколко много силни клуба, които имат сериозни успехи - и национални, и международни. Ремонтирахме и хотелската част, защото това е съоръжение, което може да се ползва освен от видинските клубове, и от други", допълва кметът.

Гребната база вече работи с пълна сила. Всички видинчани виждат, че това е едно модерно съоръжение с добри условия за спорт. За това и кметът не се притеснява от реакцията на съгражданите си от атаката в социалните мрежи. Това обаче не е първата акция срещу него, откато е избран на поста.

Снимка 412570

Източник: Фейсбук

"Това е атака - и то злонамерена. И срещу мен като кмет, и срещу всичко постигнато, и срещу ГЕРБ и правителството. Вече нищо не ме учудва - откакто съм избран за кмет, атаките, фалшивите новини и манипулациите са ежедневие. Видях тези снимки. Във Видин никой няма да ги приеме сериозно и да им обърне внимание. Хората много добре знаят какво беше състоянието и какъв голям успех е, че успяхме да изкупим тази част, която не беше общинска собственост. И това е първото подобно придобиване от 1990 г. насам. А в началото Общината беше в много лошо състояние, но успяхме. Вече сме върнали много от задълженията си. Не съм изненадан от атаката. Сега идват избори. С встъпването ми в длъжност започнаха такива атаки. Имаше манипулирани материали за зимното почистване, слухове, че съм ходил при премиера да му кажа, че се отказвам от поста. Опитваха се да провалят наш проект с Фондация "Реал Мадрид". А той е изключително успешен, деца от Видин ходиха на тренировките на футболния клуб в Испания. Навремето общински съветници - пълни фигуранти, блокираха Е-79, тормозеха видинчани, после изкараха че аз преча на магистралния път. Целта е да ни пречат и да ни компрометират", категоричен е Цеков.

Градоначалникът говори и за състоянието на спортната инфраструктура в града.

Снимка 412575

Източник: Община Видин

"Ситуацията се подобрява. Не е само Гребната база - спортните съоръжения и спортната политика са на много високо ниво. Ние имаме традиции. Всяка година отделяме по 300 хил. лв. за субсидиране на спортните клубове. Спорните бази се предоставят безвъзмездно, плащаме тока и водата, както и ремонтите. В спортния ни календар има множество събития, за които отпускаме 50 хил. лв.", заявява кметът.

Инж. Огнян Ценков добавя, че целта на общината е да развива спорта във всичките му направления.

"Първо - детско-юношески спорт, за да могат децата да израстват физически здрави и да не се поддават на зависимости. Второ - високото спорно майсторство, защото Видин е дал много състезатели, които са постигнали сериозни национални и международни успехи. И трето - подкрепа на спорта в общината от самата Община. В две от елитните училища във Видин с европейска помощ ще бъдат изградени физкултурни зали, подходящи за ползване и от спортни клубове. Ще има тенис корт, закрит плувен басейн. Имаме и закрита писта за лека атлетика. Предстои ремонт на покрива на друга спортна зала. Имаме над 70 спортни площадки. По молба на деца изградихме площадка за скейтборд - точно каквато поискаха. Работим в зависимост от потребностите на гражданите. Спортът при нас е масов и на много високо ниво", завършва Ценков.

Снимка 412574

Източник: Община Видин