Формира се коалиция между страните от Азия и голяма част от държавите в Европа за сменянето на президента на Международната федерация по вдигане на тежести Тамаш Аян. Като най-вероятен кандидат се споменава името на сегашния генерален секретар китаецът Ма Венгуанг. Очаква се пък неговия пост да заеме италианецът Антонио Урсо, който е президент на европейската централа.

Конгресът на федерацията е на 21-22 май в Москва. Сред кандидатите за президент е и българинът Младен Мутафчийски, но шансове  му са минимални.

Първата победа на противниците на Аян беше спечелена в Ташкент, където в момента се провежда световното първенство за кадети, квалификация за младежката олимпиада. Прието било да се гладува тайно с бюлетини, а не да се използва електронен вот. ой лесно можело да се манипулира без да се оставят следи.

Така бе бламиран вотът в атлетиката, например, когато гласовете се оказаха повече от наличните депутати в залата.

От Ташкент в Тирана дойде шефът на родната федерация Неделчо Колев. "Сякаш настроението у хората около сегашния шеф Тамаш Аян е спаднало. Но гласуването е тайно и прогнозите са трудни", каза той.

82-годишният Аян управлява щангите вече близо 40 години, като първо беше генерален секретар на Готфрид Шодъл, а след това пое президентското място. Неговата идея бе да остави поста на зет си, който от няколко години пое оперативната работа във федерацията.

След 5 години извън спорта на подиума се завърна Иван Филев, който има бронз от световно в кариерата си. Той завърши 7-и в категория до 69 кг на европейското първенство в Тирана. Треньорският щаб обаче реши той да бъде свален в категория до 62 кг, защото на кантара беше само 68 кг, което означава, че не се чувства добре и не може да изпълни категорията.

Филев записа 303 кг. Титлата взе Олег Чен от Русия с 331 кг, пред Садар Хасанов (Азербайджан) - 326 кг и представителя на домакините Даниел Годели с 325 кг. Другият наш представител Диян Минчев остана 10-и с 290 кг.