Елитните бойци на планетата се събират в Санкт Петербург на световни игри по бойни изкуства. Форумът, стартиращ в петък, наистина е за най-добрите. Участват само призьори от олимпиади, световни и европейски първенства в олимпийски и неолимпийски спортове. Плюс поканени от съответните Международни федерации атлети. Надпреварата е под патронажа на Международния олимпийски комитет (МОК) и е организирана от най-голямата в спорта бизнес организация "Спорт акорд".

Във второто издание на надпреварата отличията ще си оспорват 15 вида спорт. А България ще бъде с 15 състезатели в 6 от тях.

Най-титуловани от нашите са двама олимпийски медалисти в борбата - Радослав Великов и Кирил Терзиев, които са включени в сборен отбор на света в свободния стил за битка срещу Русия. В турнира по борба ще има и наш рефер, също медалист от игрите - Валентин Гецов, втори от Барселона '92, информира "Труд".

Родният бокс ще бъде представен с 5 състезатели, водени от призьорката от световни и европейски първенства Стойка Петрова (51 кг), пета на олимпиадата Лондон 2012. В състава е и носителят на купа "Странджа" за 2009-а Любен Тодоров (60).

Сред избраниците в сумото са световният и европейски шампион Стилиян Иванов, който тръгна още преди ден от САЩ за Санкт Петербург, където живее в последните години. Националът ще спори в две категории - до 85 кг и абсолютна. При жените на дохиото ще излезе Мария Георгиева (85 кг), №1 на континента.

В самбото тръгват трима състезатели, водени от националния треньор Васил Соколов. Сред тях са №1 в света за девойки Галя Иванова (48 кг) и Калина Стефанова (56). На турнира ще има и наш съдия - Иван Нетов.

В кикбокса ще стартират Сергей Александров и Петър Живков, трети на европейското. А световната шампионка в неолимпийското таекуондо (ITF) Амалия Колева е поканена от Международната федерация да пробва силите си във френския бокс (сават), който е близък до таекуондо, но е по-опростен. Причината е, че ITF не е член на "Спорт акорд", но организаторите държат таекуондисти да участват на игрите.

Медалите са от старо злато
На игрите в Санкт Петербург ще бъдат раздадени 135 комплекта медали, като всеки, стъпил на подиума на победителите, ще получи и шампионска значка. Отличията са ефектни и уникални. Направени са основно от месинг в комбинация с бронз, сребро и старо злато. Диаметърът им е 90 мм.

Толкова големи са били наградите само на игрите Ванкувър 2010 (100 м) и в Торино (107). А самите медали дават и пълна информация за грандиозния форум - пентаграма на съответния спорт, логото на международната федерация и градът-домакин.

"Много искам да завоювам най-високото отличие - заяви първата златна олимпийска медалистка за Русия в женската борба Наталия Воробьова, която също ще излезе на тепиха в Санкт Петербург. - По красота и по големина медалите мога да сравня само с тези от летните игри в Лондон."

Откриването е в "Ледения дворец"
Вторите световни игри по бойни изкуства ще бъдат открити в "Ледения дворец" в петък. Там ще бъдат състезанията по борба, джудо и самбо. Надпревари ще има в още 3 спортни обекта, а останалите дисциплини са айкидо, бокс, джиу-джицу, карате, кендо, кикбокс, тайландски бокс, сават (френски бокс), сумо, таекуондо. Организаторите правят реверанси към домакините, като включват още ушу и фехтовка заради популярността им в Русия.

Схватките на бойците ще продължат 8 дни - до 27 октомври. А руският град ще приеме около 2000 спортисти от над 100 страни. Очаквано сборная ще бъде представена във всички спортове.

Първите игри бяха в Пекин през 2010-а. Тогава стартираха около 1000 състезатели от 106 страни в 13 спорта. Сборная е №1 с 39 медала, от тях 18 са златните.
Преди 3 години България също участва в борбата, самбото, кикбокса.