До прокуратурата стигна скандалът, който избухна след като екип на бургаската телевизия Канал 0, отразяващ Държавното първенство по художествена гимнастика, стана свидетел на шокираща сцена - треньорката на бургаския клуб "Олимпия" Елена Симеонова крещя на състезателките си, а издърпа и едно от момичетата грубо за ушите.

"Силно изненадана съм, че получихме такъв сигнал за красив спорт като художествената гимнастика. Това, което се вижда - ако приемем, че записът е автентичен - наистина става въпрос за психическо и физическо насилие", заяви пред "24 часа" Елена Инджова, Началник отдел "Закрила на детето" към дирекция "Социално подпомагане" - Бургас.

Сигналът е подаден в отдел "Закрила на детето" от журналист на бургаската телевизия следобед в четвъртък. Започнахме работа веднага след това, заяви Инджова. В късния следобед вчера случаят е обсъден на заседание на мултидисциплинарния екип с участие на представители от различни институции.

Междувременно е подаден сигнал и до дирекция "Социално подпомагане" - Поморие, тъй като семейството на пострадалото дете живее в населено място в нейната териториална компетентност. Процедурата изисквала да се направи проучване - разговори в училището на детето, с родителите и съседи, да се провери дали момичето се е е оплаквалао и друг път.

Все още официално разговори с родителите не са проведени, затова Инджова отказа да коментира мнението им. Социалните гитърсели по време на състезанието в петък, но не са ги намерили. Пред журналистите семейството заяви, че няма претенции към треньорката.

Според Елена Инджова не се налага прилагането на драстични мерки като например забрана за контакт между треньорката и възпитаничката й. Тя уточни, че все пак отделът в Поморие ще реши какво да предприеме след като извърши цялостно проучване. За скандалния случай е сезирана и Районна прокуратура - Бургас, която ще извърши паралелна проверка.