Доцент Димитър Илиев e новият министър на младежта и спорта. Той беше избран, след като 49-то Народно събрание одобри кабинета на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС "Денков-Габриел" с втория мандат. "За" гласуваха 131 депутати, "Против" бяха 69, нямаше "Въздържал се".

Той ще бъде министър от квотата на Продължаваме промяната-Демократична България, а до неговото предложение се стигна още в началото на май.

Илиев заменя на поста Весела Лечева, която бе назначена за служебен министър на 2 август. Тя намери място в първия и втори служебен кабинет на Гълъб Донев.

Бившият автомобилен Илиев е роден на 2 август 1975 година в София. Син е на известния от миналото автомобилен състезател и деятел Владимир Илиев. Започва кариерата си със състезания по рали крос и на писта, като по-късно стартира и шеметната му кариера в рали надпреварите.

Шампион на България става през 2000, 2001, 2006, 2007, 2008, 2011, 2012 и 2013 г. Един от тримата български пилоти, печелили най-престижното ни автомобилно състезание - рали България. Взима участие още на рали Швеция, Кипър и Корсика, като на последното състезание завършва на второ място. Два пъти става носител на Източноевропейската купа на ФИА.

Той сложи край на своята професионална кариера през 2013 г. След това стана преподавател в катедра "Технически и ледени спортове" в НСА "Васил Левски", сектор "Автомобилен и мотоциклетен спорт". Отдава се изцяло на преподавателска дейност. 47-годишният Илиев е сред най-големите експерти по пътна безопасност в България.

През годините това се превръща в негова кауза. Димитър е и основател на първата академия по безопасно шофиране, като годишно предава своя опит на над 2000 човека. Обича природата и често спортува в планината. Владее английски, немски и италиански език.

Предаването на властта в Министерството на младежта и спорта ще се състои след 17,00 часа.