Всички 22-ма депутати от пловдивските 16-и и 17-и многомандатен избирателен район са на път да се включат в инициативния комитет за реконструкцията и довършването на 55-хилядния стадион "Пловдив". За начинанието са нужни около 30 млн. лв. Идеята е на бившия областен управител и баскетболен национал Здравко Димитров-Зико, който в момента е депутат от ГЕРБ.

"Инициативата има за цел да обедини усилията на всички граждански, професионални сдружения и партии, като се загърбят политическите различия и пристрастия", твърди Здравко Димитров.

Стадионът вече 23 години чака Акт 16 и е започнал да се руши, алармира "Труд". Една от идеите да се съберат нужните пари за довършителни работи е чрез извънреден тираж на Спортния тотализатор.

Община Пловдив изпрати официално писмо до премиера Пламен Орешарски с искане правителството да задели 30 млн.лв. за бившия стадион "Девети септември", който да стане със статут на национален. "Община Пловдив не разполага с тези средства - коментира зам.-кметът по спорта Георги Титюков. - Следвайки икономическата логика, смятаме, че е по-добре вместо да се наливат пет пъти по-големи суми за нов стадион в столицата, да бъде довършен пловдивският, който е с 55 000 места, и той да получи статут на национален."