Двойката ни каяк при юношите Денис Димитров и Радослав Стефанов завърши на 4-то място на 1000 м на Световното първенство по кану-каяк за юноши, девойки, мъже и жени до 23 години, което се провежда в Пловдив.

 

Българите направиха много мъжка гонка и след изключително силна последна четвърт по трасето бяха на косъм от медала, който им се изплъзна в последните метри и отиде на сметката на двойката от Испания Давид Дарне Пармада и Жоел Гарсия. Димитров и Стефанов обаче подобриха класирането си от Европейското първенство в Италия през тази година, когато завършиха 5-ти. Световни шампиони в Пловдив станаха представителите на Беларус Кирил Смаляник и Уладзислау Литвинау, а среброто грабнаха Вилем Кукачка и Ян Ворел от Чехия.

"Четвърти в света не е никак малко. Следващият път ще гледаме да се представим още по-добре и да имаме още по-добри резултати. В бъдеще ще се целим в медалите, но всичко зависи от нас и как ще тренираме. Сега бяхме близо и до бронзовия медал, попречи ни само тази новобранска грешка преди самия финал - заклатихме се и испанските състезатели ни се изплъзнаха буквално под носа. И все пак - постижението ни е добро. Благодаря на моя личен треньор Александър Райчев, на националния треньор Цветан Иванов, на Българската федерация по кану-каяк за всичко, което направиха за нас. Благодаря на моите родители. И на абсолютно всички, които дойдоха да ни подкрепят на канала в Пловдив - наистина го оценявам", заяви след финала Денис Димитров.

Радослав изказа благодарност на всички, които са ги подкрепяли по време на цялото състезание.

"Горди сме и много доволни от резултата. Подобрихме и постижението си от европейското първенство преди месец. Надявам се да продължаваме по този начин. Представихме се доста силно, особено в последните 200 метра. Щастлив съм, че направихме добро представяне именно пред българската публика в Пловдив. У дома стените наистина помагат. Мислех, че това са измишльотини, но сега го усетих лично и знам, че не са. Благодаря на всички, които дойдоха да ни подкрепят. Всички стискаха палци за нас и съм безкрайно благодарен. Благодаря на моя личен треньор Красимира Стойчева, на националния треньор Цветан Иванов и Българската федерация по кану-каяк", заяви Радослав Стефанов.

През днешния ден Ангел Кодинов завърши 8-ми във финал Б на 1000 м едноместно кану при мъжете до 23 години, но утре (28 юли) ще гребе във финала на 200 м, който е от 12.56 часа.

Малко не достигна на други две български лодки да се класират за финал А. Димитър Петров водеше през цялата полуфинална гонка на 1000 м едноместно кану при юношите, но във финалните метри изпусна третото място, което го класираше в битката за медалите. Така Петров участва във финал Б, въпреки че даде по-добро време от победителя в другия полуфинал. Във финал Б той завърши на второ място и общо 11-та позиция в крайното класиране.

В юношеския каяк на 1000 м Иван Пенчев завърши трети в своята серия, като за финала се класираха първите двама и най-доброто време след директните финалисти. За съжаление времето на българина бе подобрено и той също участва във финал Б, където остана 7-ми.

Президентът на МОК Томас Бах идва на Световното по гребане в Пловдив

Президентът на МОК Томас Бах идва на Световното по гребане в Пловдив

Организацията на Мондиала върви на пълни обороти