Осем велики личности в българския спорт ще получат висши държавни отличия днес. На церемония от 15,30 ч в Гербовата зала на президентството на "Дондуков" 2 Георги Първанов ще награди с орден "Стара планина" I степен славни родни шампиони и треньори. Мотивировката за призовете е една и съща и достатъчно показателна: "За изключителен принос за развитието на физическото възпитание и спорта".

Най-високото отличие е за единствената ни олимпийска шампионка от "Пекин 2008" - гребкинята Румяна Нейкова, както и за нейния съпруг и треньор Свилен Нейков. Същото и за една от емблемите на българската борба - носителят на 5 световни и 5 евротитли Александър Томов, за двукратния олимпийски първенец във вдигането на тежести Норайр Нурикян, за най-успешния ни скиор Петър Попангелов-младши.

"Стара планина" II степен е отреден за олимпийския шампион в щангите Янко Русев, който навършва 50 години.

С медали "За заслуга" ще бъдат закичени борецът Димитър Добрев, носител на първия ни златен трофей от олимпиада в класическия стил от "Рим 1960" и големият състезател по мотокрос от миналото Димитър Рангелов, сега инструктор и треньор.