Спортните комплекси и съоръжения, стопанисвани от държавното еднолично акционерно дружество "Национална спортна база" (НСБ), може задълго да останат необезпечени с основни консумативи. Причина за това е обявеното решение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да отмени възложената обществена поръчка от страна на НСБ за доставка на продукти от първа необходимост.

Решението за откриване на процедурата е взето от изп. директор на НСБ Велина Божилова и е обявено на сайта на Агенцията по обществените поръчки на 15 май 2013 г. (по времето на служебния спортен министър Петър Стойчев). В описанието е уточнено, че кандидатите могат да подават оферти по три обособени позиции - за доставка на хранителни продукти, напитки и захарни изделия и хигиенни и почистващи материали.

Спечелилият по първата позиция трябва да обслужва високопланинския комплекс "Белмекен" и базите "Спортпалас" във Варна и "Спартак" в Созопол; по втората - изброените три плюс зала "Арена Армеец София" и централното управление на НСБ в столицата; а по третата - изброените пет плюс националния стадион "Васил Левски", конната база "Хан Аспарух" и комплекса "Диана" в София. Изрично е упоменато, че не може да се предлагат оферти за доставка на консумативи за отделна база. Крайният срок за подаване на документи е бил 1 юли 2013 г.

След жалба от страна на един от кандидатите - "Панда-ИП" ЕООД, обаче КЗК спря изпълнението на поръчката с мотива, че има нарушения по Закона за обществените поръчки (ЗОП). В обявлението липсва основното изискване за конкретно количество и обем на необходимите продукти по трите позиции, а описанието на предмета е неизчерпателно.

"Липсата на ориентировъчни количества на конкретните артикули лишава участниците от възможност за адекватна преценка при определянето на единичните цени на стоките в ценовата си оферта", се казва в решението на КЗК.

Освен това комисията е установила, че в изготвените от възложителя спецификации за хранителните продукти, напитките и хигиенните материали липсват важни характеристики за продуктите, а това води до "невъзможност участниците в обществената поръчка да изготвят и представят ценови оферти, съобразени с изискванията на възложителя".

Засега няма яснота колко фирми са закупили документация за участие в поръчката и кои са били печелившите оферти. А опитът на "Сега" да се свърже с отговорните фактори в НСБ удари на камък - на телефоните в централното управление не отговаряше никой.