Министерството на физическото възпитание и спорта раздаде 3 079 800 лева на медалистите и призьорите от олимпийските и параолимпийските игри в Лондон и на техните треньорски щабове.

На официална церемония в тренировъчната зала на "Арена Армеец София" чекове със сумите, които получават от държавата, бяха връчени на състезателите по бокс, борба, вдигане на тежести, спортна гимнастика, на мъжкия национален отбор по волейбол, на националния ансамбъл по художествена гимнастика и на българските параолимпийци. Съответните премии бяха дадени и на техните треньори, длъжностни лица и административен персонал, пряко ангажирани с учебно-тернировъчната и спортно-състезателната дейност на спортистите. Олимпийски премии получиха общо 132 спортисти, треньори и длъжностни лица.

Министерството на физическото възпитание и спорта и Българският спортен тотализатор отличиха с парични премии също младежите, юношите и девойките, спечелили титли и медали на световни и европейски първенства през миналата 2012 г. година, както и техните треньори. 41 състезатели и 37 наставници разпределят помежду си сумата от 157 800 лева. 19 от състезателите са възпитаници на спортните училища в страната, в които няма прием за таекуон до, ветроходство и параолимпийци.

„Министерството на физическото възпитание и спорта и Българският спортен тотализатор желаят да изкажат своята благодарност към всички вас, които дадохте достатъчно от себе си на Олимпийските игри. Оттук нататък нещата отново са във вашите ръце, на вашите треньори и ръководителите на федерации, които по най-добрия начин да могат да проведат подготовката за следващите Олимпийски игри, каза министър Свилен Нейков.

Спортният министър подчерта, че изграждането на спортната база е било приоритет в изминалите четири години. Оттук нататък е необходимо да се обединят усилията със спортните училища, за да се направи една добра база. Идеята е клубове, спортни училища и федерации, обединени да подобрят спортния резерв.

Свилен Нейков благодари за положения труд на всички спортисти и федерации, успели да се класират в челната осмица на Игрите в Лондон, както и на други големи спортни форуми през 2012 г.

„Останалите, които не успяха, нека направят своите изводи и анализи, за да стъпим добре на подиума на следващите Олимпийски игри," заяви Нейков.

Със специална благодарност министърът на спорта се обърна към българските параолимпийци, които се представиха по един достоен начин на Параолимпийските игри със спечелването на три медала и класиране в призовите места.

„Поклон пред българските параолимпийци!, каза в благодарствените си думи легендарният Йордан Йовчев. - Това, което правят те, трябва да ни впечатлява всички."

Илия Лалов - председател на Българската параолимпийска асоциация, също изрази своята благодарност към министър Свилен Нейков за това, че е помислено на тази церемония да бъдат наградени и младите спортисти, донесли медали от световни и европейски първенства през 2012 г.

За сребърния медал на Олимпиадата Станка Златева получава 170 000 лева, а за извоюваното бронзово отличие боксьорът Тервел Пулев взима премия от 140 000 лева. 240 000 лева е олимпийската премия на Стела Енева за двата сребърни медала на диск и гюле от параолимпиадата, а бронзовият медал на Радослав Златанов на дълъг скок и 6-ото място на 100 м бягане му осигуриха 110 000 лева. За четвъртото място отборно в Лондон националите по волейбол получиха чек на обща стойност 552 000 лева, които се разпределят между тях.

Символичните чекове със съответните суми бяха връчени от министър Свилен Нейков, неговите заместници Иван Ценов и доц. Лазар Каменов и Дамян Дамянов - изпълнителен директор на Българския спортен тотализатор.