24 часа делят превръщането на Дължавната агенция за младежта и спорта в Министерство на физическото възпитание и спорта. Очаква се това да стане на заседание на Министерския съвет утре. „Важно е това да се случи възможно най-бързо, защото в момента сме с вързани ръце и дори не можем да подписваме документи", каза новият шеф на ведомството Свилен Нейков.

Днес той представи екипа, с който ще работи през следващите 4 години. Зам. министри са доц. Лазар Каменов и Иван Ценов, Евгения Раданова е съветник, главен секретар е Любомир Василев, началник на кабинета е Каролина Зографова, а парламентарен секретар Горяна Тодева.

Освен изграждането на модерна база за подготовка Нейков определи като приоритет и създаването на модерна допинг-лаборатория. За нея съществуват два варианта - да бъде основана като агенция към министерството или да бъде отделен център.

При всички случаи тя ще обслужва около 300-400 души, на по-късен етап ще бъде използвана и за проверка на хранителните добавки. Апаратурата, която ще се закупи за оборудването й трябва да отговаря на световните изисквания и ще бъде избрана по предложение на Кьолнската лаборатория.

Новият министър обеща структурата му да не разчита само на средставата от държавния бюджет, но и да търси публично-частни партньорства, както и частни инвеститори, които да помагат. Той ще търси и взаимодействие между общинските власти и министерството по отношение на спорта. Министърът допълни, че в работата си ще разчита и на спортните асоциации за обновяване на спортните бази и осъществяване на активности.

„Ако възстановим системата за олимпийска подготовка, ако успеем да накараме спортните училища да заработят така както преди, ако успеем да подобрим материалната база и условията за нашите състезатели, резултатите ще дойдат още през 2012 година", бяха заключителните думи на министър Свилен Нейков.