Трети български щангист, натурализиран в Азербайджан, е пред завръщане в националния ни отбор. След като в началото на седмицата президентът на българската федерация (БФВТ) Неделчо Колев намекна, че Иван Стоицов и Боянка Костова са се съгласили отново да вдигат тежести за родината си, че същото решение обмисля и Величко Чолаков.

И Стоицов, и Чолаков бяха в българския отбор, който се готвеше за олимпиадата в Пекин '08 и от който всичките 11 национали дадоха положителни допинг проби и бяха наказани за по 4 г. или до живот. Дисквалификацията им изтече на 9 юни т. г. и азерите очакваха от тях медали на игрите в Лондон '12, но по не съвсем ясни причини нито един от двамата не участва в британската столица. От Баку съобщиха, че Стоицов (кат. 77 кг) се бил контузил 20 дни преди олимпиадата и той въобще не пътува до Англия, докато Чолаков (+105 кг) пристигна в олимпийското село, но си тръгна в навечерието на състезанието в своята категория с обяснение, че имал зъбобол и болки в китката.

"Засега не знам какво ще ми е бъдещето - коментира тогава Чолаков. - Ще се върна в България и ще чакам да се обадят от Азербайджан. Готов съм да продължа. Каквото решат, длъжен съм да им кажа благодаря за тези 2 години, през които се отнесоха толкова хубаво с мен."

Според разпоредбите на световната федерация (IWF) и МОК, ако се върнат под български флаг, Стоицов, Чолаков и Костова ще бъдат лишени от състезателни права за 1 г., преди отново да могат да участват в международни състезания. Ако това се случи, и тримата ще пропуснат европейското първенство през април 2013 г., домакин на което е Варна.