Правителството на Чехия забрани участието на руски спортисти на състезания на територията на страната, съобщиха официално от кабинета на централноевропейската държава.

В изявлението се посочва, че забраната идва по инициатива на спортните федерации, която е подкрепена от националната агенция за спорт. С решението също така се забранява на чехите да участват на състезания на територията на Русия.

Магучих: Вън руснаци и беларуси от спорта

Магучих: Вън руснаци и беларуси от спорта

Звездата в сектора за скок на височина е бясна на МОК

От олимпийския комитет на Чехия също така призоваха за недопускането на участници от Русия и Беларус на квалификационните турнири за Париж 2024.

Експертна група от ведомството също така предложи руснаци и беларуси да подписват декларация, която осъжда нападението и агресията на която и да е страна-член на ООН от страна на друга.

Именно това се случва от 24 февруари м.г., когато Русия нахлу в Украйна с помощта на Беларус. В близките седмици се очаква легендарният бивш хокеен вратар Доминик Хашек да говори пред Европейския парламент с искане за изключването на беларуси и руснаци от всички спортни състезания на континента.