Защитаващият титлата си отбор на Чехия се наложи драматично над Русия с 4:3 след продължения и се класира за полуфиналите на световното първенство по хокей на лед. 

За място във финала тимът ще се изправи срещу победителя от последния четвъртфинал между Беларус и олимпийския вицешампион Финландия.

Олимпийският първенец Швеция среща Канада в другия полуфинал. Русия, който няма световна титла от 1993 година насам, имаше надмощие в допълнителното време, но вратарят Милан Хниличка бе непробиваем.

В 7:58 минута на продължението Давид Виборни спечели була в полето на Русия и подаде отличен пас към Збинек Иргъл, който финтира вратаря Максим Соколов и от малък ъгъл отбеляза безценния гол.

Преди това руснаците се бяха добрали до допълнителното време с попадение на Алексей Махнов само 65 секунди преди края за 3:3. 11 секунди по-рано Соколов напусна вратата, за да се появи допълнителен играч на леда за Русия.

Александър Овечкин изведе "Сборная" напред с шестия си гол в турнира в 2:30 минута на мача, но през втората част Томаш Каберле изравни при числен превес. В началото на третата част Ярослав Хлинка даде аванс на Чехия за първи път в мача отново при числен превес, но 70 секунди по-късно Сергей Мозякин изравни.

Патрик Щефан наказа Русия за трети път в мача при числено превъзходство 7:06 преди края, но Махнов вкара, за да докара мача до продължения, в които световните шампиони стигнаха до безценния успех.