Българският стрелкови съюз (БСС) с президент Мария Гроздева е получил незаконно финансиране от държавата, заяви Камен Шишманов, шеф на старата федерация (БФСС), която загуби лиценза си наскоро.

Вчера той показа писмо от Международната федерация (ISSF), с което се иска БСС да представи необходимите документи за молба за членство. На 30 май е получено и писмо в БОК от ISSF, в което пише, че новоучреденият БСС не е приет на член, тъй като въпросът не е разглеждан, а това ще стане на 25 ноември.

"БСС не е представил необходимата документация, което показва, че няма членство. Как тогава е подписан договор за финансиране на БСС? Кой министър е нарушил закона?", попита Шишманов.

Договорът бе подписан от служебния спортен министър Петър Стойчев, припомня "Сега". Едно от изискванията в наредбата за държавно финансиране обаче е федерациите "да имат валидно членство в съответната международна спортна федерация, ако има такава". От министерството казаха, че при тях имало писмо от 22 март, в което ISSF поздравява БСС за членството.

Подобно нещо твърди и съпругът на Гроздева - Валери Григоров, който е моторът на БСС. "Имахме членство до 30 май. Тогава получихме писмо, в което ни уведомяват, че след жалба на Шишманов и след като са прегледали ситуацията, въпросът трябва да бъде отнесен до компетенцията на административния съвет на ISSF. Това ще ни струва участието на европейското първенство в Хърватия. Нито ние ще можем да участваме, нито те", заяви той.

БФСС остана без лиценз в края на управлението на министър Свилен Нейков, който го даде на Гроздева. БОК пък светкавично изключи федерацията на Шишманов и прие БСС, макар едно от условията за членство да е да има "връзки със съответната международна федерация".

Шишманов за пореден път определи ситуацията с лиценза като "държавна намеса".

"ISSF е ревнива заради държавната намеса в неправителствени организации и защото не може така лесно да се изключва една федерация за сметка на алтернативна - каза той. - БСС цели да се източат активите на старата федерация и да се пренасочат към тях. А активите са близо милион. Унищожиха федерацията ни по политически причини и личностна неприязън."

Според Шишманов едно от последствията за БСС е, че двукратната олимпийска шампионка Гроздева трябва да бъде декласирана от състезанията, в които участва от няколко месеца насам.