Правителството на Бразилия ще вземе необходимите мерки, за да гарантира сигурността на гражданите и гостите си по време на папското посещение и предстоящите големи събития, сред които световното първенство по футбол през 2014 г. и олимпийските игри през 2016 г. Това заяви външният министър на страната Антонио Патриота след атентата на маратона в Бостън, при който загинаха трима човека, а над 160 са тежко ранени.

"Уверени сме, че сигурността по време на всички тези събития ще бъде гарантирана", обяви Патриота и допълни, че най-вероятно броят на ангажираните с охраната ще бъде увеличен.

Тази година Бразилия ще бъде домакин на Световния ден на младежта - популярен католически младежки фестивал, в който ще участва и новият папа Франциск. Освен световното по футбол и олимпиадата тази година през юни в Бразилия е и футболният турнир за Купата на конфедерациите.

Помолен за коментар на експлозиите в Бостън, министърът каза, че трагедията е "трогнала" Бразилия. Президентът Дилма Русеф също осъди кръвопролитията, определяйки ги като "безумна проява на насилие".