Световният и европейски шампион по борба свободен стил Иво Ангелов бе обявен за "Спортист №1 на България за 2013 година". Той изпревари първата ни ракета Григор Димитров и интернационалния шампион по бокс Кубрат Пулев.

Перничанинът спечели европейската титла в свободен стил до 60 кг на първенството в Тбилиси през март и златен медал от световното в Будапеща през септември.

Григор Димитров също изпраща една много успешна година. Тенисистът от Хасково успя да стигне до номер 23 в световната ранглиста и постигна победа над номер 1 в света Новак Джокович. Българинът спечели и първата си титла от АТП, след като на финала в Стокхолм надигра Давид Ферер.

Трети в класацията е Кубрат Пулев. Българският боксьор мачкаше цяла година съперниците си и е претендент за поясите на Владимир Кличко.

Националният тим по волейбол за мъже бе определен за "Отбор на годината". Наградата връчи министър Мариана Георгиева. Националите по волейбол завършиха на четвърто място в Световната лига и Европейското първенство през тази година.

Лекоатлетката Стела Енева пък бе определена за "Спортист с увреждания на годината".

Старши-треньорът на мъжкия национален отбор по борба класически стил Армен Назарян бе избран за "Треньор №1 на България за 2013 година" в традиционната анкета на вестник "Труд". На второ място остана селекционерът на мъжкия национален отбор на България по волейбол Камило Плачи, а трети е наставникът на футболния шампион Лудогорец (Разград) - Стойчо Стоев.

Церемонията по обявяването на "Спортист на 2013 година" се проведе в Централния военен клуб в София. Малък юбилей отбелязаха и двете категории, част от новата история на анкетата, които организаторите от "Нове Холдинг" въведоха преди 5 години - "Отбор на годината" и "Спортист с увреждания на годината".

"СПОРТИСТ НА 2013 ГОДИНА":

1. Иво Ангелов (борба)

2. Григор Димитров (тенис)

3. Кубрат Пулев (бокс)

4. Цветан Соколов (волейбол)

5. Ивет Лалова (лека атлетика)

6. Иван Марков (вдигане на тежести)

7. Владимир Дубов (борба)

8. Силвия Митева (художествена гимнастика)

9. Георги Иванов (лека атлетика)

10. Станилия Стаменова (кану-каяк)

 

ОЧАКВАЙТЕ ПО-КЪСНО ПРЕЗ ДЕНЯ В TOPSPORT.BG ВИДЕО ОТ СЪБИТИЕТО