Много повече бонуси и награди за българските участници обявиха организаторите на Маратон Варна. Традиционното и вече превърнало се в символ на града събитие тази година е с по-специално и решаващо място в придобилата огромна популярност лекоатлетическа верига "Бягането като начин на живот". Дългата пролетна пауза в спорта заради здравните мерки промени реда на маратоните и по изключение финалът сега ще бъде във Варна на 7 ноември. Там ще се определи дали някой ще спечели големия 20-хиляден джакпот.

Тази година варненският маратон се радва на изключителен интерес. "Никога досега не сме имали толкова желаещи за стартират. Хората търсят спортни събития и от рано се записват за участие, със сигурност броят на атлетите ще бъде рекорден в петата година, от както бе учреден маратонът в морската столица," споделя Десислава Календжиева от Организационния комитет.

По тази причина домакините решиха да преразпределят бонусите и тази есен да предоставят повече и по-големи премии за българските участници. За първи път се въвежда голяма парична награда за най-бързите българи, които ще получат по 1000 лв. ако финишират с резултат под 2.25 ч. при мъжете и под 2.45 ч. при жените. Ветераните над 45 г. също ще бъдат премирани за призови места в най-дългите бегови дистанции с по-големи бонуси, които достигат до 400 лв. за шампионите на 42.195 км. Много големи са премиите и за победителите в класическия маратон, те ще получат и при мъжете, и при жените по 4000 лв., вторите - по 2000 лв. и т.н. до наредилите се на десето място. Парични награди са предвидени и за всички финиширали до шесто място на 21 км и на 10.5 км.

Министър Кралев: Доволен съм от това, което виждаме като организация и интерес към маратона

Министър Кралев: Доволен съм от това, което виждаме като организация и интерес към маратона

Връчи венеца на победители на победителя при мъжете в софийския маратон

Отново сред зеленината на морската столица

Стартът тази година е точно в 9.30 ч. на 7 ноември, събота, по традиция от площад "Независимост" до Варненската опера. След това маршрутът преминава по централната пешеходна зона, навлиза през главния вход в Морската градина и там вече се вие по алеята покрай самия бряг. Така атлетите отново ще бягат сред зеленината на парка, но този път пред очите им ще бъде и морският хоризонт. Участниците ще могат да избират между три дистанции - класическата от 42.195 км, полумаратонът на 21 км и по-кратката на 10.5 км, което е предпоставка да се включат много любители на бяганията в България, поканени са лекоатлетическите клубове и бегачески организации от цялата страна. Самото състезание и всички съпътстващи го събития ще се състоят при стриктно спазване на здравните мерки.

Открит е агресорът, изблъскал Оливера Йевтич по време на Софийския маратон

Открит е агресорът, изблъскал Оливера Йевтич по време на Софийския маратон

Боян Вачев няма да бъде допускан до участие в следващи състезания

"Бягането като начин на живот" за пета поредна година

Маратон Варна отново е част от получилата вече огромна популярност атлетическа верига под мотото "Бягането като начин на живот". В петата година от основаването си, поредицата от маратони стартира на 30 август в Стара Загора, второто изпитание бе на 11 октомври в София и финалът е насрочен на 7 ноември във Варна. Това означава, че именно в морската столица ще се определи крайният победител и печелещ големия Джакпот от 20 000 лв. в атлетическата верига.

И тази година, организаторите са предвидили маратонът на Варна да се превърне в истински празник за жителите и гостите на града. Ще има много съпътстващи събития, сцената в зоната на старт-финала ще е постоянно място за забавления и спортни активности, които ще направят събитието още по-колоритно и специално.

Все още можете да се запишете за участие, онлайн регистрацията е отворена в сайта на маратона да 1 ноември. Там можете да се кандидатствате и за доброволец.

Последни новини, детайлно трасе, начин за регистрация и подробности за Маратон Варна са публикувани на: https://marathonvarna42km.com/