Единствената олимпийска шампионка на България по плуване Таня Богомилова пристигна в Благоевград за предстоящата церемония „Спортист на годината" за 2014 на областния град, предаде „Фокус".

Таня Богомилова, която е генерален секретар на БФПС, разказа за своя път към олимпийската титла и какви качества са необходими, за да достигнеш върха. По думите й, Благоевград има голямо значение за изграждането й като спортист, тъй като е присъствала на редица лагери в областният център.

Богомилова разкри на младите надежди, че още на 6 години е започнала да се занимава с плуване. В началото тя е посещавала уроците с не голямо желание, но спортисти като Корнелия Ендер и Марк Шпиц са запалили искрата към този спорт.

„При вида им на олимпийската стълбичка, в мен се събуди желание и аз да достигна техните върхове. Мечтата ми да стана олимпийска шампиона я гонех години на ред", каза Таня Богомилова. Тя коментира пред младите спортисти, че спортният път е изключително труден, защото изисква страшно много лишения. През цялото време тя е преследвала фикс идеята си да стане олимпийски шампион.

Богомилова каза, че е имала много разочарования, но това не я е отказало да продължи. Тя препоръча на младите спортисти да се доверяват на своите треньори и да споделят с тях.