На продължила повече от два часа среща вчера федерациите така и не постигнаха съгласие със спортното министерство относно изискването да спазват закона за обществените поръчки в своята дейност.

На срещата, организирана от служебния министър Петър Стойчев, дойдоха още шефът на Сметната палата Валери Димитров и представител на АДФИ. Само че в говорилнята хората от федерациите час по час искаха от двамата експерти съвет как да заобиколят закона, вместо да обсъдят с тях начини за спазването му, без да имат пречки при работата си.

Абсурдът стигна върха, когато генералният секретар на плувната федерация Таня Богомилова се обърна към държавните служители с думите: "Обещайте, че няма да ни проверявате, докато не се събере новото Народно събрание".

В крайна сметка спортните централи така и не отстъпиха от своето настояване да не обявяват за всичко обществени поръчки. Към края на срещата все пак бе осъзнато, че такава говорилня наистина пречи и затова ще се организира нова среща, но в експертен кръг - т.е. федерациите да излъчат свои представители, които да обсъдят проблема с държавните служители конструктивно, а не с викове и препирни.