Олимпийският ни шампион по вдигане на тежести Гълъбин Боевски засега остава в ареста в бразилския град Сао Пауло, съобщава news.bg.

Олимпийският шампион е чул обвиненията чрез видеовръзка със затвора. Преводачката Милена Миткова е превеждала обвиненията. Копие на акта е изпратено до бразилския адвокат.

В него няма нищо ново, пише това, което пише и при първоначалното задържане, което е и нашето притеснение, защото в тези 45-50 дни нищо ново не се е случило, каза адвокатът на Боевски Дерменджиев, цитиран от БиТиВи.

Адвокатът каза, че необходимата документация от България е преведена и заведена във външно министерство и посолството на Бразилия. Проблем обаче е изискването всеки документ, който трябва да бъде представен пред съда, да бъде приет в процеса, да бъде преведен от бразилски преводач с лиценз от бразилската държава.

Оказва се обаче, че никой няма такъв лиценз в Бразилия. Самата Милена Миткова има лиценз да превежда само разпити. Конкурс за това не е правен от 7 години.

За освобождаването на олимпийския ни шампион адвокатите представят пред съда в Сао Пауло пакет от 50 документа. Той включва удостоверение за чистото съдебно минало и липса на криминални регистрации на Боевски, свидетелството за семейното му положение, диплома за висше образование, договори за дарения и препоръки от Българския олимпийски комитет, Федерацията по щанги и спортното министерство.

Преди дни самият Боевски изрази надежда, че съдът ще го пусне под домашен арест в наетата от семейството му квартира в Сао Пауло за коледните и новогодишните празници.

Шампионът беше арестуван на 26 октомври на летище "Гарульос" с девет килограма кокаин в багажа и оттогава е в затвора, без повдигнато обвинение.

От Министерството на външните работи във вторник съобщиха за “Труд”, че не са наясно със случващото се в Бразилия. Оттам поясниха, че адвокатите на щангиста не са се обръщали за помощ към тях.