Само месец след като обявиха, че ще организират европейското първенство за мъже и жени идната пролет, от федерацията по вдигане на тежести (БФВТ) се отказват. Причината е в прекалено скъпите тв права.

Както е известно, Валенсия (Исп) се отказа да организира шампионата заради икономически трудности. В края на октомври европейската федерация (EWF) предложи на българската, която, след сондажи със спортното министерство и спонсори, реши да приеме първенството във варненския Дворец на културата и спорта. В началото на ноември бе внесено и официално искане за държавна помощ от 250 000 лв., а на сайта на EWF като организатор на Евро'13 за домакин бе посочена Варна в периода 5-14 април.

Още тогава един от основните проблеми пред БФВТ бе организирането на тв излъчването за "Евроспорт", тъй като на спортната телевизия трябва да се плати солидна сума по договора между нея и EWF (около 100 000 евро). Доскоро всичко изглеждаше наред, твърди "Сега".

"Само за наем на ПТС, който да осигурява сигнал, ни искат 45 000 евро седмично, отделно за заплати на 6 души персонал. Отделно се плащат правата - каза обаче генералният секретар на БФВТ Борислав Гидиков, олимпийски шампион в кат. 75 кг от Сеул '88. - Все още има някаква надежда да запазим домакинството, защото на 18-и ще идват пак хората от "Евроспорт", но при това безпаричие в държавата не виждам как ще стане. Да, спортният министър ни обеща подкрепа, но сумите станаха доста големи. Ще изчакаме завръщането на президента на федерацията Неделчо Колев от Баку и ще обявим крайното си решение, само че, с вероятност над 90%, то ще е да се откажем".

Колев е в азербайджанската столица за започналия вчера двудневен конгрес на международната централа (IWF), на който трябва да се гласуват промени в техническите правила на вдигането на тежести.

Паралелно в Баку ще има и състезание от веригата "Гран при". Затова днес натам поемат четирима щангисти - Даниела Пандова (кат. 48 кг) и Мая Иванова (58 кг) при жените, Ферди Назиф (62 кг) и Юндер Бейтула (77 кг) при мъжете. Те ще бъдат водени от старши треньора на мъжкия ни отбор Иван Иванов.