Двама представители на колективните спортове получиха индивидуални номинации в анкетата за Спортист на годината. Днес организаторите от Нове Холдинг обявиха официално имената на дестте спортисти, избрани от журналистите като най-добри през тази година. Сред отличниците попаднаха капитанът на националния отбор по футбол Димитър Бербатов и посрещачът на националния тим по волейбол Матей Казийски. Имената бяха обявени по азбучен ред, точното им подреждане ще стане ясно на 21 декември.

На представянето на номинираните присъстваха хора от всички спонсори на събитието - Еврофутбол, Евробет, Глобул и Пощенска банка. От букмейкърската къща Еврофутбол обявиха, че в сайта тръгва паралелна анкета за №1, която ще се казва "Вотът на публиката".  В нея всеки от феновете ще може да даде гласа си за своя избраник, събралият най-много гласове ще получи почетен плакет.

Организаторите признаха, че са научили от медиите за намерението на Министерството на спорта и Българския спортен тотализатор да награди победителите с лек автомобил. "Това не е съгласувано с нас, но говори за значимостта на анкетата. Пожелаваме им да намерят пари и за останалите номинирани", коментираха от Нове Холдинг.

Общо 142 спортни журналисти са взели участие в допитването. Номинации са получили 92-ма спортисти от 37 вида спорт. През тази година ще бъдат излъчени победители в още две категории - за отбор на годината и за Спортист с увреждания на годината. В първата са номинирани пет тима от четири спорта - експедицията на алпинистите Николай Петков, Дойчин Боянов, Боян Петров и Николай Вълков, националния отбор по волейбол, футболните отбори на Левски и ЦСКА, както и националния отбор по самбо.

Във втората категория е гласувано за общо 15 спортисти от осем вида спорт. За първото място се борят Ангел Кремов (борба, сребърен медал в класическия и бронзов в свободния стил от летните олимпийски игри за глухи), Гергана Баръмова (бадминтон, златен медал от летните олимпийски игри за глухи), Георги Софкин (бадминтон, златен медал от олимпийските игри за хора с нисък ръст), Иван Стоев (лека атлетика, златен медал на 100 и 200 м, сребърен медал на скок дължина от световното първенство за хора с нарушено зрение) и Росен Дльогов (ски алпийски дисциплини, златен медал в спускането и в гигантския слалом, сребърен в супергигантския слалом от Спешъл Олимпикс).

Освен Бербатов и Казийски в топ 10 на Спортист на годината пък попаднаха Веселин Топалов, Детелин Далаклиев, Йордан Йовчев, Мария Гроздева, Мария Оряшкова, Петър Стойчев, Силвия Митева и Станка Златева.

Бяха обявени и номинираните за Треньор на годината в анкетата на в. Труд. В 26-то издание на допитването номинации от 49-те спортни редакции получиха рекорден брой специалисти - 23-ма. Те също бяха съобщени по азбучен ред: Ангел Ангелов, Ангел Червенков, Валери Григоров, Васил Соколов, Драган Нешич, Емил Велев, Иван Нешев, Илиян Илиев, Илиана Раева, Красимир Балъков, Красимир Туманов, Любослав Пенев, Милко Танкушев, Петър Лесов, Петър Стоянов, Пини Гершон, Радостин Стойчев, Росен Димитров, Свилен Нейков, Силвано Пранди, Силвио Данаилов, Симеон Щерев, Станимир Стоилов. Първите трима ще получат картини на български художници.