Изключително важен подготвителен лагер започнаха националнитебиатлонисти тези дни на Белмекек. Планинската база, която е част от активите на НСБ ЕАД е разположена на 2050м надморска височина и по този начин се доближава до условията наолимпийския комплекс на игрите в Пекин. Според треньорския ни щаб това емного подходящо за подвеждащи тренировки, тъй като стрелбището итрасетата, на които ще се излъчат олимпийските шампиони са на 1700 м надморското равнище, което рядко се среща в биатлона.

Българският щаб е събрал ценна информация, че олимпийските стартове въввисокопланинския зимен център Жанжяку ще се състоят при много студеновреме, вероятно при силен вятър, на изкуствен сняг, който е възможно дабъде не много чист. По тази причина доста от тренировките са съобразениименно с нелеките условия, с които ще сблъскат състезателите ни наигрите в Пекин.

Снимка 552459

Източник: НСБ

Нашите национали се чувстват добре на родна земя с разредениябелмекенски въздух, като започнатият високопланински цикъл ще бъдепродължен след това при глетчерите в Австрия. Българите тренират вмомента в пълен състав - Владимир Илиев, Антон Синапов, ДимитърГерджиков и Благой Тодев при мъжете, Милена Тодорова, Мария Здравкова,Даниела Кадева и Лора Христова при дамите. Всички са в добро здраве, беззначими травми и контузии. Подготовката сега включва главно аеробика итренировки за сила, а в стрелбата се изпипват и финализират последнидетайли преди началото на сезона в края на този месец.

Всичко с оборудването на първите ни отбори е наред, вече са получениските, ваксите и екипировката. Според треньорите Александър Касперович иВиталий Норицин и техният асистент Борислав Панков в подготовката досегаса изпълнени всички задачи, което осигурява развитие в сравнение съссъщия етап през миналата година на всеки един от водещите нисъстезатели. Това предполага прогрес по време на важните стартове, коитозапочват с кръга за Световната купа в Швеция на 27 ноември.

Снимка 552456

Източник: НСБ

В щаба и федерацията обсъждат как да се предпазят от това, което сеслучи миналата зима, когато заради карантина отборът пропусна участие вчаст от стартовете за Световната купа и тотално обърка подготовката си.В тази връзка сега изолацията на тима е много по-строга, стриктно сеспазват здравните мерки и всички препоръки на Международния съюз побиатлон (IBU), както и изискванията за зелените сертификати, срещу коитоще се издават акредитациите.

Във вторник нашите пак ще пътуват за Австрия за да тренират вОбертилиах, където заради огромното депо и многото оръдия гарантираноимат сняг, дори и да не вали. Оттам българските биатлонисти ще летятдиректно за Швеция, където на 27 ноември са първите за зимата стартовеза Световната купа с надпреварите в дългите индивидуални дисциплини на20 км мъже и 15 км жени, следвани ден по-късно от спринтове. Вторияткръг в олимпийския сезон също е в Йостерзунд от 2 до 5 декември съсспринтове, преследване и щафети, а годината ще завърши с два етапасъответно в австрийския Хохфилцен (10-12 декември) и във френския Анеси(16-19 декември). В тези стартове имаме право да участваме с 4 мъже и 3жени.

През януари са насрочени три кръга за ценния трофей: в германскитеОберхоф (6-9) и Руполдинг (12-16) и във италианския Антхолц-Антерселва(20-23), преди всички да се насочат към Пекин за олимпийските зимниигри, където биатлонът е със състезания от 5 до 19 февруари.

Снимка 552455

Източник: НСБ

Българите планират финалните тренировки преди отпътуването за Игрите в Пекин да бъдат в Антхолц (Ит). За тази олимпиада MOK взе решение квотите да се определят до 16 януари, тъй че броят на нашите състезатели в китайската столица ще стане ясен след кръга за Световната купа в Руполдинг в средата на януари. Българската федерация си е поставила за цел да има максимален брой участници - 4 мъже и 4 жени на олимпиадата в Пекин.