Инициативата „Европейска седмица на спорта“ #BeActive беше официално открита в НСА „Васил Левски“ от министъра на младежта и спорта Красен Кралев, столичния кмет Йорданка Фандъкова и ректора на спортната академия проф. Пенчо Гешев. Европейската седмица на спорта е инициатива на Европейската комисия, а координатор за България е Министерството на младежта и спорта. Основната идея на #BeActive е да популяризира масовия спорт и физическата активност.

„За мен е чест да открия Европейската седмица на спорта. През тази седмица ще забравим за медали, точки и класирания. Най-важно е да развиваме масовия спорт, без него няма да има нито здрава нация, нито успехи в елитния спорт“, каза министър Кралев. Той подчерта, че Министерството на младежта и спорта прави всичко възможно и увеличава всяка година средствата по програмите си за развитие на детско-юношеския спорт, спорта за всички и спорта за хора с увреждания.

„Смисълът на Европейската столица на спорта, за каквато е избрана София през 2018 г., е да насърчава масовия спорт“, заяви столичния кмет Йорданка Фандъкова. По думите й в София ежегодно се провеждат над 100 спортни събития и продължава изграждането на спортна инфраструктура, която да е достъпна за всички. Столична община подкрепя провеждането на „Европейската седмица на спорта“ в София чрез Център за градска мобилност, който осигурява безплатен превоз на ученици, които ще участват в откритите уроци по над 20 вида спорт в НСА „Васил Левски“.

На откриването на „Европейската седмица на спорта“ ученици от спортно училище „Ген. Владимир Стойчев“ изиграха FlashMove, който днес се изпълнява във всички 31 държави от Стария континент, в които се провежда инициативата #BeActive. В откриването на седмицата на спорта в България взеха участие и председателят на Агенцията за закрила на детето Офелия Кънева, заместник-министърът на младежта и спорта Асен Марков, заместник-кметът на София Тодор Чобанов, кметът на район „Студентски“ Димитър Дилчев, представители на ректорския съвет на Национална спортна академия. Тити Папазов, Петър Стойчев, Йордан Йовчев, Гошо Гинчев и голфърът Любомир Костов пък бяха част от известните спортисти, които са посланици на инициативата.

Министър Красен Кралев, заместник-кметът на София Тодор Чобанов, ректорът на НСА „Васил Левски“ проф. Пенчо Гешев, председателят на Конфедерацията по кик-бокс и муай тай Виктор Меламед и председателят на фондация „Етнопалитра“ Пепа Илиева подписаха Меморандум за сътрудничество, част от националната инициатива срещу омразата, ксенофобията и расизма „Спортът за толерантност“. Да се присъединят към меморандума ще бъде предложено на всяка една от общините, в които ще се провеждат събития от „Европейската седмица на спорта“. В първия ден от „Европейската седмица на спорта“ на територията на НСА започна и футболен турнир, организиран от Форумна футболна лига, а заместник-министърът на младежта и спорта Асен Марков даде старт на официалния мач от детската футболна лига към БФС между ДИТ и БМ Спорт.

„Европейската седмица на спорта“ ще продължи с множество събития, открити уроци и демонстрации в базата на НСА „Васил Левски“. В неделя, 11 септември, големи спортни празници са организирани в Пловдив и Враца.