Балканският шампионат по обездка за деца, юноши и мъже ще се проведе между 21 и 23 август на конно-спортната база "Хан Крум" в село Войводино, Пловдив, съобщи генералният секретар на Българската федерация по конен спорт Крум Рашков.

В отборното и индивидуалното състезание ще вземат участие ездачи от Турция, Румъния, Гърция и България. Турция ще участва с 18 коня, Гърция с 14, България с 12, а Румъния с 5 коня. Международно жури от съдии от Нова Зеландия, Люксембург, Русия, Унгария и България ще оценява участниците в различните категории - деца, юноши и мъже.

Председател на журито ще бъде Мая Шукер, представител на Международната федерация по конен спорт. Във всеки от трите състезателни дни ще има по едно изпитание за всяко възрастово ниво.

В неделя, 23 август, зрителите ще могат да наблюдават свободната програма на състезателите - езда в съпровод с музика. Шампионатът се провежда от БФКС с активното съдействие на Пловдивския панаир, община Марица, ОББ, Нова Българска телевизия, вестник Новия глас, вестник Труд и клуб по конен спорт Херос Войводино.

Турнирът е под патронажа на Георги Гергов, председател на Българската федерация по конен спорт. Общият награден фонд за юноши и мъже е 7500 евро, за децата са предвидени предметни награди.