От 6 до 8 март в новата зала на НСА ще се състои юбилейното 60-о държавно първенство по тенис на маса (лично и двойки). В него ще участват 99 мъже и 45 жени, като при дамите основната схема е 32 участнички, а при мъжете 64. 

Петкратната шампионка Ася Касабова няма да се включи в надпреварата заради клубни ангажименти в Словения. От Франция пък пристига рекордьорката по титли (8) за последните 15 години Каталина Вичева-Гатинска.

При мъжете в спора за отличията няма да има отсъстващи. В турнира ще играят последният първенец Теодор Йорданов, който се състезава в Германия и миналогодишният финалист Станислав Голованов, със силни изяви в руското първенство.

Надпреварата ще започне в 14 ч. на 6 март, а новите шампиони ще станат известни на 8 март. В залата се очаква да присъстват много от досегашните първенци  на страната ни.

Първото републиканско първенство у нас се е състояло през 1949 г. и в него са участвали само мъжете. В салона на „Алианс Франсез", в присъствието на члена на МОК и председател на БОК генерал-лейтенант Владимир Стойчев, 24 състезатели, разделени на четири групи, излъчват първия български шампион - вече покойния  Владимир Хаджистоянов.

Година по-късно Ана Бояджиева ще поведе шампионската колона и при тенисистките.

Рекордьори по титли и до днес си остават Стефан Шивачев (8) и Надежда Хаджииванова (13), извоювали победите си през 50-те и 60-ти години на миналия век, като само бившата европейска шампионка Даниела Гергелчева е успяла плътно да се доближи до постижението на Хаджииванова - 11 златни медала.