Невероятен успех постигна българинът Ивайло Габровски в колоездачната обиколка на Турция. Той успя да спечели най-тежкия трети етап от състезанието с дължина от153,8 км от Анталия до Елмалъ. Етапът беше планински с финал, който бе с изкачване от първа категория на надморска височина 1850 м. Петкратният победител в обиколката на България кара за турския отбор "Коня Торку шекерспор".
Втори остана казахстанецът Александър Дяченко от изключително силния отбор на „Aстана“, а трети - друг българин Данаил Петров, който се сътезава за испанския "Каха Рурал".
Тактиката на Ивайло и на треньора му Георги Друмев бе точно такава – да върти постоянно в челото и да чака удобен момент за победно откъсване километри преди финала. Най-добрият български колоездач през последните години изпълни безукорно този план и триумфира заслужено.
Тринадесет километра преди финала започва трудното изкачване. Габровски и Петров се движат в челната група от 15 колоездачи. Мощната неотразима атака на Габровски започва на 8-ия километър преди финала по стръмния 20-процентов наклон. Километър след километър преднината му нараства 25, 35, 58 секунди, минута и 26 секунди на втория километър, за да стигне до минута и 30 секунди на финала.
Данаил Петров атакува за второто място в последните 100 метра, но е изпреварен за малко от Дяченко.
В генералното класиране Ивайло е на 1:33 мин пред Дяченко и на 1:38 пред Петров. С времето на Петров са още деветима колоездачи.
Така на 34 години Ивайло Габровски продължава да доказва, че в колоезденето най-важното е не на каква възраст си, а дали го можеш. Габровски отиде в Турция, след като бе отстранен от "Несебър". Причина за решението бе победата му в обиколката на България есента. Колоездачът не изпълнил решението на ръководството, защото в последния ден отне жълтата фланелка на съотборника си Мартин Грашев. В един период Ивайло се бе отказал от спорта и стана общ работник във Франция.
"Последните 3 километра бяха най-тежките в моята кариера - коментира Габровски за Eurosport. Радостен съм, че успях да направя днес това, което исках. Знаех, че етапът е най-тежкият, но знаех, че именно в него мога да нанеса удар. Сега идва не по-малко трудното: до удържа лидерската позиция докрая. Правил съм това многократно. Печелил съм тази Обиколка преди пет години, но тогава състезанието бе от по-ниска категория. Не е ли време за още една победа?" Репортерът бе изненадан как българинът е успял да се пребори с мощна машина като отбора на "Астана".
Днес е четвъртия етап: Фетие – Мармарис, 132 км.