Йоана Илиева остана на крачка от медалите на Световното първенство по фехтовка за кадети, провеждащо се в Пловдив. Един успех раздели българката от минимум бронзов медал на Мондиала.

Най-силната българска сабльорка отстъпи в четвъртфиналите с 8:15 пред американката Елизабет Тартаковски. Преди това 15-годишната Илиева излезе с добър актив от групите, а в директните елиминации победи последователно Димку (Гър) с 15:11, Ротели (Ит) с 15:13 и Мартис (Рум) с 15:14.

Министър Кралев: Българската фехтовка постига резултати и ще получи допълнителна подкрепа от държавата

Министър Кралев: Българската фехтовка постига резултати и ще получи допълнителна подкрепа от държавата

Запрян Ванчев подари на министъра сабя с автографите на Васил и Христо Етрополски

Йоана, която през миналия месец спечели Европейската купа на сабя за кадетки (до 17 г.) и сребърен медал от европейското в Пловдив, ще участва и в световния шампионат за девойки (до 20 г.) в края на седмицата.

До преките отстранявания днес достигнаха и другите две българки - Катрин Живкова и Теодора Вутова. Там обаче се изправиха една срещу друга още в 1/32-финалите, като Живкова надделя с 15:13. В следващия бой Катрин загуби от рускинята Ана Кудряева, която завърши 5-а в класирането. Живкова остана 26-а.

Мачовете от финалната четворка на сабя при кадетките, както и от Топ 4 на рапира при кадетите са тази вечер. Българските рапиристи Иван Славчев и Вичко Николов достигнаха до директните елиминации, където бяха победени от представители съответно на Русия и Южна Корея.

Панчо Пасков пожела Балканската титла по фехтовка

Панчо Пасков пожела Балканската титла по фехтовка

Световните шампионати за кадети и младежи се провеждат в палата 13 на Пловдивския панаир и ще продължат до 10 април. Входът за зрители е свободен.