Българската състезателка по джаги Екатерина Атанасова оглави световната ранглиста по футбол на маса за 2012 г. и успя да изненада състезатели и треньори в световен мащаб.

Казват, че зад успеха на един мъж стои една амбициозна жена. А какво се крие зад успеха на една жена? Успех на една жена в спорт, който се счита за мъжки?

Много любов към джагите, упорити тренировки, хъс за победа и още нещо - психика, да продължаваш да играеш, дори когато противникът е на крачка от победата, да успееш да обърнеш резултата в своя полза, когато почти си загубил. Доказателство за това е фактът, че изключително технични състезатели на международни турнири не успяват да спечелят, когато играта не им потръгне от началото.

Докоснала се до джагите още в гимназията, провокирана от пренебрежителното отношение на силния пол, Катя прекарва часове в кафето срещу I-ва английска, за да играе. Времето лети неусетно, а ентусиазмът и удоволствието от играта нарастват с усвояването на тънкостите в техниката на ударите. Забавно е, когато предложи на някое момче да премерят сили, то със снизхождение се съгласи и скоро след това резултатът от играта коренно променя изражението му.

Как стана възможно българка да оглави световната ранглиста?

Българска федерация по футбол на маса /джаги/ съществува от 2006 г. Създадена е от група запалени по тази игра ентусиасти, сред които е и Екатерина Атанасова. Федерацията ни става член на Международната Федерация по футбол на маса (ITSF) и оттогава започва участието на наши състезатели в многобройни международни турнири.

Всяка година в различни страни се провеждат национални първенства, pro турнири, masters, световни на различни маси. Пет са официално признатите от Международната Федерация маси -  Roberto Sport, Garlando, Bonzini, Leonhart и Fireball, които се различават по настилката на терена, топчето, формата и големината на играчите. В края на годината е последното Световно първенство / multitable/, когато се играе и на петте маси. В залата има над 500 състезателя и хиляди хора публика, готова да подкрепи своя фаворит!

Състезанията се провеждат при строго определени правила и в различни категории. Играят се единици и двойки, в състезанията могат да участват и хора в неравностойно положение, за тях са създадени специални маси. Възрастта няма значение, младежи до 18 години се състезават в категория Младежи, а малко по-порасналите над 50 г. - в категорията Ветерани. Има спортен код за разрешено облекло (dresscode) - дънки и дълбоки деколтета не са разрешени. Не се допускат злоупотребили с алкохол, има допинг контрол.

Първото ни участие на Световно първенство е през 2006 г. в Италия. Още следващата 2007 г. Екатерина Атанасова успява да спечели първо място в категориите "жени единици" и"жени двойки" с Екатерина Лазарова на проведените в София и Букурещ турнири, а на Световното в Италия става девета. В световната ранглиста е на 65 място, а през 2008 г. вече е 22-ра. Следват нови успехи през 2009 г., повод за радост е спечеленото трето място на Световното multitable първенство, което започва да се провежда в Нант, Франция. В международната ранглиста е на 10-а позиция. През 2010 г. завоюва два бронзови медала на Световното във Франция - в категорията "жени единици" и в категорията "жени двойки" с Екатерина Лазарова. След серия успешни турнири, Екатерина се изкачва на 7-о място в световната ранглиста. Успешното развитие на нашето момиче продължава и през последните две години. Тогава тя успява да покаже какво е научила извън страната ни и как един състезател може да бъде равностоен на играчите от развитите страни, където джагите са спорт с традиции, голяма спортна база, многобройни вече полувековни техники, правила и отношение към играта. През миналата 2011 г. в категорията "жени единици" българските състезателки Екатерина Атанасова и Александра Новкова заемат първите две места в квалификациите и учудват треньорите на всички западни отбори. В категорията "жени двойки" Екатерина Атанасова и Александра Новкова успяват да завоюват отново бронзов медал. В световната ранглиста Катя вече е на 6-та позиция. Настоящата 2012 г е изключително успешна за нея. Участието й в различни турнири й носи нови победи и медали, като най-вълнуващо е представянето й на Световните серии по джаги на маса "Роберто Спорт" в Полша, когато под звуците на родния ни химн е връчен златният медал за България.

Освен в Полша, Катето се състезава за редица европейски държави - например Германия, където спечели първо място на отборното първенство.

За 2011 г. българките се класираха втори на Немските Световни серии на маса Леонхарт и грабнаха среброто на отборното представяне, след като бяха надиграни от домакините. Излъчването им по "Eurosport" зарадва много българи по цял свят!

Многобройните успехи на Екатерина я изведоха на челно място в световната ранглиста на Международната федерация по футбол на маса. Така след приключването на спортния сезон на 31 октомври 2012 година тя остава в историята на футбола на маса с първото си място сред всички жени състезателки от цял свят!