България вече няма световен рекорд във вдигането на тежести. Вчера китаецът Ляо Хуй подобри върховото постижение на Георги Марков в изхвърлянето в категория до 69 кг. Той постигна 166 кг, докато постижението на Марков отпреди 14 години беше с 1 кг. по-малко. Той беше поставен на Олимпийските игри в Сидни през 2000 г. Рекордът беше подобрен на провеждащото се в Казахстан световно първенство, на което китаецът спечели третата си титла в кариерата.

Освен това китаецът подобри и световния рекорд в двубоя.  27-годишният Хуй постигна сбор от 359 килограма и подобри с 1 килограм досегашното си върхово постижение, с което той спечели златото на Световния шампионат във Вроцлав през октомври миналата година.

Мохамед Махмуд от Египет спечели сребърното отличие с двубой от 334 килограма, след като изхвърли 152 килограма и тласна 182 килограма. С абсолютно същите постижения, но със 180 грама по-голямо лично тегло, на трето място остана азиатският вицешампион Ким Мьон Хьок (КНДР).

Действащият европейски първенец и световен вицешампион от Вроцлав'2013 Олег Чен (Русия) се класира на разочароващото четвърто място със сбор от 332 килограма. Той беше втори след изхвърлянето със 154 килограма, но се провали в изтласкването със 178 килограма и остана без отличие в двубоя.

Мая Иванова завърши на 14-о място в категория до 53 килограма при жените. Българката, която е бронзова медалистка от европейското първенство тази година, завърши с двубой от 185 килограма. Тя записа 80 килограма в изхвърлянето и 105 килограма в изтласкването.

Олимпийската шампионка Зулфия Чиншанло от Казахстан спечели световната титла. Чиншанло завърши с общ сбор от 232 килограма, като остана само на един килограм от световния рекорд на Шу-Чин Хсу от Тайван, която зае второ място.

Българката Боянка Костова, която се състезава за Казахстан, завърши осма с общо сбор от 200 килограма (91/109).