Гимнастикът Йордан Йовчев бе награден с трофея на МОК "Спорт и устойчиво развитие" на бляскава церемония в столичен хотел, предаде репортер на БГНЕС.

Куп родни именити спортисти се появиха на награждаването, за да поздравят ветерана, участвал на 6 Олимпиади. Сред тях бяха Боян Радев, Тервел Пулев, Здравка Йорданова, Валентин Йорданов, Таня Богомилова, Илиана Раева, Любо Ганев и други.

Председателят на БОК Стефка Костадинова разкри, че се е свързала с МОК за връщането на този приз у нас и от международната централа са били съгласни да го получи именно Йовчев.

Самият гимнастик заяви, че причина за наградата му вероятно е спортното му дълголетие и добави скромно, че не само той у нас е достоен за нея.

"Това е една признателност за дълголетието ми в спорта и това, което съм оставил зад гърба си. Радвам се, че има признателност рано или късно. Спорт ще има в България. Някога има слаби моменти, ще има и силни", сподели Йовчев.

Наградата се дава за впечатляващата спортна кариера на българина. На Игрите в Лондон той стана първият гимнастик в света, който участва на 6 поредни Олимпиади. Йовчев има 22 медала от Световни и Европейски първенства и 4 от Олимпийски игри.