Бизнесменът Младен Мутафчийски е един от петимата кандидати, които ще се опитат да свалят Тамаш Аян от президентското място в Международната федерацията по вдигане на тежести. Изборите са на 21 и 22 май в Москва, а вчера бяха публикувани списъците на претендентите за всички места в IWF.

Аян отново иска да е президент. Останалите освен Мутафчийски са Драгомир Чиорослан (САЩ), Вингуанг Ма (Китай), Антонио Урсо (Италия) и Нику Влад (Румъния). Ма в момента е генерален секретар и също ще иска преизбиране на този пост срещу Чиорослан, Урсо и Влад.

Младен Мутафчийски е сред претендентите за вицепрезидент, където има 5 места и за борда на международната федерация, където ще бъдат избрани още 7 човека.
България не е издигнала кандидатура единствено за техническия комитет на международната федерация.

Пламен Братойчев ще търси място в комисията за треньорите и развитието, а д-р Иван Иванов - за медицинската. В момента д-р Иванов е неин член, припомня "24 часа".

Очаква се изборите да бъдат доста интересни, след като почти цяла Европа от държавите, където има развит спорт, ще се опитат да бутнат Аян от трона.

Унгарецът е в международната федерация от 1975 година насам. До 2000 година бе генерален секретар на Готфрид Шьодъл, но фактически решаваше всичко, защото австриецът бе на доста преклонна възраст. Избран бе за президент, след което влезе и в МОК. Очаква се обаче той да получи гласовете на Азия и Африка заради един куп реверанси през последните години.