Приключенски велопоход от Ванкувър до Рио де Жанейро са на път да осъществят трима ентусиасти. Българите Румен Минчев и Николай Йорданов заедно с американеца Джон Хейзълуд цели 4 години организират уникалното пътешествие до олимпийската столица в Бразилия. Тримата ще прекосят 15 държави и ще навъртят над 17 000 км, а на 4 август планират да "превземат" и Рио. Групата ще продължи към Патагония, а след това поема обратно, но по нов маршрут. Румен, Николай и Джон ще се изправят пред безброй предизвикателства и опасности, но са твърдо решени да постигнат целта си.

Вдъхновение за велопохода момчетата получават от любителя колоездач Младен Белчев. Той претърпява тежка катастрофа, след като е блъснат от мотоциклетист, но през 2012 г. успява да организира и да измине с триколка заедно с тях пътя от София до Лондон.

"Младен ни докосна истински и запали приключенския дух в нас. Успя да измине над 4000 км до Лондон и това ни вдъхнови да организираме похода до Рио. Жегата бе непоносима, но той не се отказа. Каза ни да вярваме и да следваме мечтите си. Така неговата мечта стана и наша. С Джон, с когото се познаваме от 8-9 г., обсъдихме идеята и организирахме всичко. Получихме финансиране в последния момент и разполагахме с изключително малко време, но успяхме", разказа Румен Минчев пред "Труд".

Самият Румен, един от организаторите на веломаратона, работи като туристически гид. Обиколил е почти цял свят и знае пред какво предизвикателство се изправя групата. Негов спътник е американецът Джон Хейзълуд - предприемач в IT сферата, който от 14 години живее в България и дава работа на около 150 българи. Третият ентусиаст е Николай Йорданов.

Основен организатор на велопохода е туристическа агенция No Limit, а финансиране групата получава от SharingXchange.com. Сайт, който стимулира подобни идеи и поддържа модела sharing economy, набиращ все повече популярност. Ако пътувате в чужбина и си търсите място за спане, тази платформа ще ви спести време и усилия, тъй като браузва над 20 различни сайта вместо вас и сортира резултатите по цена, а не по рейтинг.

Румен, Николай и Джон заминават първо към Остин (Тексас), където ще протече финалната част от тяхната подготовка, след което се насочват към началната точка на похода - Ванкувър (Канада). Тримата ще се спуснат по Западния бряг на САЩ, като последователно ще преминат през Мексико (полуостров Юкатан), Белиз, Гватемала, Хондурас, Ел Салвадор, Никарагуа, Коста Рика, Панама, Колумбия, Еквадор, Перу и Боливия, за да достигнат до крайната си точка - Рио де Жанейро в Бразилия.

"Този път събитието ще е по-грандиозно от похода до Лондон. Всичко ще е по-различно, ще се включат повече хора по пътя. Очакваме гости от САЩ и Южна Америка. Нямаме бюджет за хотелски стаи - ще спим в кемпера, по плажове, яхти, къщички по дърветата, но най-вече разчитаме на каучсърфинга (голяма онлайн мрежа за безплатен престой при непознати). Ще гостуваме на различни хора, с които ще споделяме своя опит", сподели Джон пред "Труд".

Момчетата признават, че е невъзможно да се изкарат 4 месеци изцяло на колело и затова с тях ще има кемпер, който ще се редуват да управляват. Той ще разполага с wi-fi, за да може всеки, който иска да работи по време на пътуването, да има възможност за това. Ентусиастите приветстват всички желаещи, които изявят желание да се включат в предизвикателството, и се надяват да привлекат много съмишленици. За целта организаторите са обявили два пакета, които предлагат различни услуги за всички нови попълнения, на цена 30 и 100 долара на ден, които включват храна в тристепенно меню, wi-fi, трансфери и всякакъв вид съпорт.

"От Панама до Колумбия няма път и ще пътуваме с кораб. Ще разчитаме и на местен транспорт в отделните държави и градове. Ще трябва да изминаваме по 150 км на ден, за да успеем. Ще минем през Андите, където ще се изправим пред 4000-5000 метра височина и ще е много трудно с велосипедите. Ще хванем дъждовния сезон в Коста Рика, преминаваме през горите на Амазонка, ще се изправим срещу вируса зика и маларията. Очакват ни големи изпитания и няма да имаме почивен ден. Притеснява ме и времето, защото е малко, а трябва да следваме точен график. В тези държави обаче транспортът закъснява с часове, а пътищата са много лоши", разказа още Румен.

Сигурността на групата е факторът, който най-много плаши Джон. Страховете му са свързани с наркобандите, които "оперират" на територията на Мексико. Въпреки това той се надява групата да се увеличи значително - вече са потвърдили участие още няколко ентусиасти. Приключенците ще заснемат своето пътуване с GoPro камери и дронове, като редовно ще публикуват снимки и информация на своя сайт (rolltorio.com) и в социалните мрежи по време на пътуването. Организацията е на ниво, екипировката е подсигурена. Но как човек се подготвя психически за такава авантюра?

"Ще успеем с много желание и воля. Живот и здраве, вече планираме следващият поход да е от България до Токио за Олимпиадата през 2020 г.", отговори смело Румен, демонстрирайки увереност в крайния успех.

Статията е на Тодор Петров от "Труд"