Утре в 11:30 часа Пресклуб "България" ще връчи наградате "Сребърен сокол" на алпиниста Атанас Скатов. "Юнашката птица" се дава за проявени характер и мъжество, които известният покорите на върхове - веган ни показа тази година при изкачването на трите осемхилядника Кангчендзьонга, Гашербрум 1 и Гашербрум 2. В момента той се готви да поеме и към четвъртия си осемхилядник за сезона - Дхаулагири (Бяла планина).

Атанас Скатов покори Гашербрум 2 рано тази сутрин

Атанас Скатов покори Гашербрум 2 рано тази сутрин

Българският алпинист има 6 осемхилядници в колекцията си

До момента това е най-силният сезон на алпиниста с три изкачени осемхилядника и то за изключително кратия период от 2 месеца. На 15 май 2019 година Атанас Скатов изкатери връх Канчендзьонга, третия по височина на планетата - 8586 метра. На 12 юли 2019 година Скатов стъпи на връх Гашербрум 1 - 8080 метра и само след 2 дни почивка на базов лагер от височина 5050 метра се отправи към деветия си осемхилядник в кариерата - Гашербрум 2. Така той остава да покори само пет от общо четиринадесет осемхилядници на планетата. Той се превърна в първия българин изкачил върховете Гашербрум 1 и 2 в един сезон и то само за 6 дни.

Цел на много алпинисти от цял свят е "Хималайската корона", а именно изкачването на всички 14 осемхилядника на планетата. Едва около 40 алпиниста в света притежават тази корона, като сред тях все още няма българин. Атанас Скатов цели да стане първият българин, който да изкачи всички 14 осемхилядници от "Хималайската корона", като част от проекта му е това да се осъществи без консумация на храна от животински произход, с мисия за опазване на околната среда и да стане първия веган в света с това постижение.

Кога ще тръгне към десетият си осемхилядник "Бялата планина" - Дхаулагири, ще съобщи той самият в сряда след награждаването на 04.09.2019 година от 11.30 часа в Пресклуб "България" - Централен вход на стадион "Васил Левски" - етаж 2. На пресконференцията алпиниста също така ще даде информация за това как протича подготовката му и каква стратегия ще използва, както и каква е каузата му и с помощта на кого успява да се отправя на тези експедиции.

Наградата "Сребърен сокол" се връчва за смелост и досега носители на престижното отличие са били Кубрат Пулев, Ивет Лалова, Йордан Йовчев, Стойка Петрова (бокс - европейски шампион), Владимир Илиев (биатлон - световен сребърен медалист), Елица Янкова (борба - бронзов медал от Олимпиадата в Рио 2016), Иван Марков (вдигане на тежести - световен и европейски сребърен медалист).