И без това уронената репутация на Ланс Армостронг, когото наричаха международен герой на спорта, вчера беше практически сравнена със земята, когато се появи убийствения доклад на Американската антидопингова агенция (USADA). Вчера тя изпрати събраните доказателства срещу него на Международния колоездачен съюз (UCI), Световната антидопингова агенция (WADA)  и Международната корпорация по триатлон (WTC).

Докладът съдържа повече от 1000 страници. В него са включени и показанията на 26 свидетели, като сред тях са и 15 колоездачи, карали заедно с Ланс в различни години. По известните имена сред тях са на Тайлър Хамилтън, Джордж Хинкапи, Флойд Ландис, Дейвид Забриски и др. Шестима от тях, Ливай Лайфмайер, Кристиан Ванде Велде, Давид Забриски, Том Даниелсон, Майкъл Бери и Джордж Хинкапи получиха наказания заради използването на допинг, в периода, в който са се състезавали за тима на Армстронг ЮС Постал. Срокът на наказанията не се уточнява.

В началото на годината Хинкапи и Бери обявиха, че след настоящия сезон ще прекратят състезателните си кариери. В официално изявление Хинкапи призна, че до 2006 година е употребявал допинг. Той бе сред участниците и в седемте състезания на Обиколката на Франция, които Ланс Армстронг спечели.

"Доказателствата показват, че в отбора на ЮС Постал e функционирала най-напредналата, професионална и успешна допингова програма, съществувала някога в спорта. В качеството на доказателства са приложени чекове, електронни писма, научни данни и резултати от допинг тестове, които демонстрират категорично използването на забранени вещества и потвърждават нерадостната истина за дейността на Ланс Армстронг и отбора ЮС Постал, който е получил десетки милиони долари от бюджета на САЩ", казва изпълнителният директор на USADA Травис Тайгърт пред официалния сайт на организацията.

Както отбелязва агенцията, проведеното от нея задълбочено изследване показва, че Армстронг, не само редовно е употребявал допинг (тези обвинения бяха предявени и преди), но и е карал своите съотборници да приемат стимулатори, които подобряват спортните резултати, оказвал е натиск върху тези, които са отказвали и е използвал цяла група лекари и специалисти за прикриване на действията си.

USADA подчертава, че Армстронг е карал съотборниците си да приемат забранените стимуланти, за да осигури предимство на своя екип в Тура. "За своите цели той е започнал да употребява еритропоетин, хормонални средства и да си прелива кръв. Освен това безмилостно е изисквал от съотборниците си да приемат тези средства, при това не за реализиране на собстените им, а на неговите цели", отбелязва агенцията. "Отказът им да приложат неговата схема е водел до заплахи от заменянето им".

Особено потресаващи показания дава Джордж Хинкапи, който участва с Армстронг и при седемте му победи в Тура и се явява негов неофициален помощник. Той си призна участвието в измамната схема, но подчерта, че не е единствен.

Друг от предишните партньори на Армстронг, канадецът Майкъл Бери, каза, че отборът го е принуждавал да взема допинг. "Когато отборът започна да ми предлага това, карайки ме да показвам най-добрите резултати и да достигам до предела на физическите си възможности, аз прекрачих чертата, която бях обещал да не преминавам както на самия себе си, така и на другите - започнах да вземам допинг", заяви той.

В доклада е изложена до най-малки подробности допинговата схема, която е използвал Армстронг при всичките си победи в Тур дьо Франс. Той показва нелицеприятната истина как в колоездачния спорт допинът и победите вървят ръка за ръка и как отборът на Армстронг винаги е успявал да излезе сух от водата. Шест от победите си в Тура, от 1999 до 2004 г., Армстронг печели с ЮС Постал, а през 2005 г. - с телевизионния канал Discovery.

"Армстронг и неговите съучастници са се стремили да осъществят амбициите си чрез мащабна измама, която на настоящия етап е разобличена по-пълно. Така завършва една от най-отвратителните глави в историята на спорта."

Самият Ланс също се отказа от борбата с антидопинговата агенция и в края на август тя му наложи пожизнена дисквалификация и отнемане на титлите от Тур дьо Франс. "Съвестта ми е чиста. Това вече не е мой проблем, а на чиновниците от антидопинговата агенция, които вместо да гледат в бъдещето, ровят в миналото", каза Армстронг.

Но адвокатът му изпрати в USADA писмо от пет страници, в което подлага на остри нападки мотивите и методите на "заплащания с парите на данъкоплатците лов на вещици" срещу неговия клиент. Според него, делото се води само на основата на показания взети под натиск от свидетелите. Към тези свидетели той отнесе Флайд Ландис и Тайлър Хамилтън.

Взетото от агенцията решение по въпроса за приемането на стимуланти от Армстронг и за организацирането на допинговата схема в отборите на ЮС Постал и Discovery прави общодостъпни доказателствата и уликите, чието обнародване Армстронг се опитваше да избегне. Именно затова той се отказа да обжалва спортния арбитражен съд.

Понастоящем главни обвинители на Армстронг са Ландис и Хамилтън, които загубиха своите съдебни битки след обвиненията срещу тях за употреба на допинг. По тази причина защитата на Армстронг може да каже, че те не заслужават доверие. Но сега от доклада става ясно, че събраната доказателствена база е много сериозна. Тя се потвърждава от писмените показания дадени под клетва на останалите съотборници на Армстронг, които досега не са имали петна върху своята спортна репутация.

Мениджърът на US Postal Йохан Брюнел, треньорът Хосе Марти и един от лекарите на отбора обявиха, че ще се борят в съда срещу обвиненията, докато други двама члена на мениджърския екип няма да оспорват обвиненията.

Международният колоездачен съюз и Световната антидопингова агенция обаче могат да не приемат доказателствата и да обжалват наложената санкция в Спортния арбитражен съд.