Една от най-добрите състезателки по спортна стрелба на пистолет за последното десетилетие Анна Коракаки от Гърция ще вземе участие в тазгодишното издание на международния турнир на пневматично оръжие" Гран При София", който започва в петък -10 февруари и ще продължи до неделя - 12 февруари.

Олимпийската шампионка от Рио 2016 ( на 25 метра) и носител на бронзов медал ( на 10 метра) от Игрите в Бразилия Коракаки ще стреля в дисциплината 10 метра пистолет на предстоящата надпревара. Гъркинята е Европейска и Световна шампионка на 10 и 25 метра пневматичен пистолет, като на последния Световен шампионат в Египет спечели сребърното отличие и квота за Париж 2024.

Основна конкурентка ще й бъде нашата най-добра състезателка Антоанета Костадинова , която също си осигури участие на следващата Олимпиада. Двете са в отлични взаимоотношения през годините и основната причина за идването на гръцката супер звезда в стрелбата , е именно приятелството и с Костадинова . В турнира " Гран При София" 2023 ще участва и брата на Анна Дионисис, който също е национал на Гърция и нейн партньор в микс състезанията.

Международният турнир за юноши, девойки, мъже и жени на пушка и пистолет ще се проведе отново в хандбалната зала на Националната спортна академия , на 30 електронни мишени и ще стрелят близо 100 състезатели от България и чужбина. В дисциплината - пневматична пушка зрителите ще видят най-добрите ни спортисти Антон Ризов и Таня Ризова, които през тази седмица станаха за поредна година Държавни шампиони при мъжете и жените.

Официалното откриване на шампионата ще бъде в петък от 16:00 часа, като сред официалните гости ще бъде друга легенда на спортната стрелба и настоящ министър на спорта Весела Лечева. Веднага след церемонията в залата ще бъдат наградени и най-добрите ни стрелци за 2022 година.

Пълната програма за състезанията може да намерите в сайта на Българския стрелкови съюз - www.bsu.bg.

Достъпът на публика в залата на НСА в дните на международния турнир ще бъде безплатен.