Англия спечели първа Световна купа по крикет след невероятен финал срещу фаворита Нова Зеландия, игран в "Меката" на този спорт "Лорд'с крикет граунд" в Лондон. Този успех може да се сравнява само с трофей в ръгбито и за мнозина на Острова е по-важен от такъв във футбола.

Британците са непоправими: Крикетът им е по-важен от финала на Световното (СНИМКА)

Британците са непоправими: Крикетът им е по-важен от финала на Световното (СНИМКА)

На Острова се вълнуват от Мондиала, но все пак той е на... трето място за тях

Англичаните са известни със спортните си драми и този път останаха верни на традицията. И двата отбора реализираха по 241 точки в 50-те си оувъра. Това е много рядко срещано в този спорт и се стигна до Супероувър, който се явява нещо като дузпите във футбола.

Снимка 434026

Източник: GettyImages

Всеки един от тимовете има по 6 хвърляния. Англичаните реазлизираха 15 точки. Новозеландците отговориха със "шестица" при втората топка. Преди последното хвърляне те се нуждаеха от 2 точки.

Новозеландецът Мартин Гъптил беше близо до подвига след хубав удар. Но малко преди той да успее да достигне до точковата зона, Джос Бътлър събори "пръчките" и публиката изпадна в делириум. Точките в Суперовъра бяха по 15, но англичаните спечелиха титлата с повече далечни удари (4 и 6 точки) в редовната част на финала.

Снимка 434029

Англия можеше да спечели преди това, след като се нуждаеше от 15 точки в последния редовен оувър. При последните две топки англичаните не можаха да реализират нужните им две точки. Марк Ууд беше "изгорен", но след това трябваше да се върне за Супероувъра.

Снимка 434035

В полуфиналите Англия победи вечния враг Австралия, с когото има 150 годишно съперничество. В другия Нова Зеландия се наложи над победителя в груповата фаза Индия.

Забележка: Оувър е поредица от 6 хвърляния, в които другия отбор защитава "пръчките" и трупа точки.

Снимка 434024

Източник: GettyImages