Ангел Русев спечели втора титла за България от Европейското първенство по вдигане на тежести в Москва. В категория до 55 кг. 19-годишният ни щангист не остави никакви шансове на конкуренцията и грабна победата, информират от щаба ни.

В двубоя той събра 258 кг. и с цели десет килограма преднина от втория - румънецът Валентин Янку се окичи със златото. В изхвърлянето той взе бронза със 111 кг., но в изтласкването бе без конкуренция и със 147 взе титлата.

България с 14 представители на Европейското първенство по вдигане на тежести

България с 14 представители на Европейското първенство по вдигане на тежести

Българите ще пътуват за Москва на три групи

Русев започна зле състезанието в изхвърлянето и подцени 105 кг. При повторния опит обаче показа, че няма никакви проблеми с тежестта и я вдигна лесно.

Третият опит бе на 111 кг. и също бе успешен, като Русев показа, че има потенциал и за повече в изхвърлянето. Тази тежест донесе на Ангел трета позиция в движението. Победител бе Даниел Лунгу от Молдова със 113, а втори стана Муамер Шахин от Турция със 112.

В изтласкването Русев нямаше конкуренция и грабна титлата още с първия си опит на 140 кг. След това гонеше личен рекорд и европейски рекорд при юношите - 147 кг. При първия си опит на тази тежест не успя, но при втория съумя и с отлично състезание донесе втората титла на България. Втори остана Янку от Румъния с 248, а трети Дмитро Вороновски от Украйна с 247.

Така България вече има две титли и общо три медала от Европейското в Москва. Вчера Надежда Мей-Нгуен грабна титлата в категория до 45 кг., а сребърният медал взе Ивана Петрова.