Ангел Русев и Юндер Бейтула заминават за Иран, където в неделя и понеделник предстои първият за 20220 година олимпийски квалификационен турнир. На състезанията в град Рещ, българите ще се опитат да натрупат още точки в битката за по-предно място в ранглистите, даващо възможност за виза за игрите в Токио това лято, съобщиха от официалния сайт на БФВТ.

Европейският вицешампион за мъже от Батуми 2019 година Русев ще вдига в категория до 61 кг. Той стана и европейски шампион до 20 години с 3 световни рекорда за юноши на първенството в Букурещ през октомври. 18-годишният Ангел е възпитаник на школата на Тежкоатлетически спортен клуб "Русе" с треньори Кръстина и Радослав Атанасови.

Бейтула има голяма нужда от участия в повече състезания, след като миналата есен спечели бронз в изтласкването в категория до 81 кг на световното за мъже в Патая. Юндер е представител на школата в Добрич с треньор Тодор Кирчев.

Българите и старши треньорът на националите Иван Иванов ще пътуват през Доха до Техерен и оттам с вътрешен полет до град Рещ, който се намира на брега на Каспийско море. Българската федерация е получила уверения от Министерството на външните работи, че обстановката в Иран вече се нормализира и участието на нашите спортисти не крие никакви рискове.

На турнира в Рещ категориите са съобразени с олимпийската програма за Токио 2020. Състезанията са част от квалификациите за игрите в японската столица това лято. Те са с висок ранг при точкуването за ранглистите в отделните категории. След завършване на всички квалификационни състезания през април, първите осем в крайното подреждане на ранглистите във всяка дивизия получават визи за Токио. Останалите 6 олимпийски квоти в категория ще се определят по следния начин: по една от всяко континентално първенство плюс една с  уайлд кард.